Διυλιστήριο: Πατάει οριστικά πόδι η Black Rock στην Ελλάδα - Η Alpha Bank ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής 5,01%

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Πατάει οριστικά πόδι η Black Rock στην Ελλάδα - Η Alpha Bank ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής 5,01%


Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank ενημερώνει, κατόπιν σχετικής γνωστοποιήσεως της BlackRock, Inc. στις 21.4.2016, ότι η τελευταία κατέχει έμμεσα από τις 18.4.2016, δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε 77.027.213 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ήτοι ποσοστό 5,01%, επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δικαιώματα ψήφου αναλύονται ως εξής:

· Μετοχές: 73.497.300, που αντιστοιχούν σε 4,78% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank ΑΛΦΑ +2,36%.

· Χρηματοπιστωτικά Μέσα: 3.529.913, αριθμός που αντιστοιχεί σε 0,23% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας

Η υποχρέωση γνωστοποιήσεως προέκυψε, δεδομένης της υπερβάσεως του ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου άνω του ορίου του 5%.

Ποια είναι η Black Rock ;

Η αμερικάνικη εταιρεία BlackRock, o ιδρυτής της οποίας Laurence D.Fink, ο Larry δηλαδή, μιλά με οποιονδήποτε ηγέτη ανά τον κόσμο ότι ώρα το θελήσει, δεν επενδύει πουθενά εάν δεν καλύπτεται από τον κανόνα «Αλφα», δηλαδή: επένδυση με απόδοση μεγαλύτερη του ρίσκου.

Μια εταιρεία που έχει ευεργετηθεί εντυπωσιακά από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση, τι δουλειά έχει να αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων»; Πόσο ασφαλής νιώθει να αγοράσει τα δάνεια ανθρώπων τα οποία δε μπορούν να εξυπηρετηθούν εδώ και χρόνια; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ορισμένες φορές τα σκεπτόμαστε…

Η τρόικα ορίζει τα «κοράκια»

Τον Δεκέμβριο του 2013 το επίσημο ευρωπαϊκό έντυπο «European Observer» καταγγέλλει ανοιχτά πως η τρόικα είναι αυτή που ορίζει ποιους (με αδιαφανείς διαδικασίες) χρηματοοικονομικούς συμβούλους θα προσλάβουν οι χώρες που διέρχονται κρίση. Τα απίστευτα ποσά με τα οποία πληρώνονται τα πολυεθνικά «γεράκια» ή «κοράκια» της αγοράς καταλήγουν να επιβαρύνουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τον φορολογούμενο!

Την περίοδο 2004-2012 πληρώθηκαν από την ελληνική πλευρά 1,116 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ανάμεσά τους και η BlackRock! Φυσικά το ποσό αυτό συνάντησε στο ταμείο τον Έλληνα φορολογούμενο. Ποιον άλλον;

Μάλιστα, το θέμα τότε είχε καταγγελθεί και στην ελληνική Bουλή από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα (με αφορμή το δημοσίευμά του “European Observer”). Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούσε μεταξύ άλλων τις «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου»!!!

BlackRock, Solar: Φωτοβολταϊκά ή θερμοσίφωνες;

Πάντως, γύρω από την εγκατάσταση της BlackRock στην Ελλάδα, επικρατούν διάφορα σενάρια. Το ισχυρότερο είναι αυτό που θέλει την εταιρεία να δραστηριοποιείται στην Αθήνα υπό την παραπλανητική επωνυμία «Solar». Πάντως, τα στελέχη της «Solar» τότε μετακινούνταν με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Λίγο αντιφατικό για μία εταιρεία που φανερά τουλάχιστον ασχολείται με θερμοσίφωνες ή φωτοβολταϊκά.

Σε ρεπορτάζ των New York Times (Susanne Craig) τον Μάρτιο του 2012 περιγράφεται η εταιρεία να διαθέτει γραφεία σε ένα από τα υποβαθμισμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας, ανάμεσα σε στριπτιζάδικα και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο άνθρωπος που έτρεξε το συγκεκριμένο project για λογαριασμό της BlackRock στην Αθήνα, είναι ο Craig Phillips τον οποίον συνάντηση η συντάκτρια αν κρίνουμε από τη λεπτομέρεια που περιγράφει ότι ο Craig διατηρεί την αφίσα στο γραφείο του μιας ταινίας του 1973 η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του «Εξορκιστή»...

Πολλά λέγονταν για την συγκεκριμένη «κεκαλυμμένη» παρουσία των στελεχών της εταιρείας στην Αθήνα. Τόσα πολλά ώστε να αναρωτιέται κάποιος εάν πρόκειται και για μυθεύματα. Ίσως εν τέλει να αποτελεί «μύθευμα» και ο… ισχυρισμός ότι το πρώτο συμβόλαιο της εταιρείας με την ελληνική πλευρά κατέληγε στο ποσό των 12,3 εκατομμυρίων ευρώ… Η όχι;

Και να ήταν τα μόνα…

Το σίγουρο είναι πως όταν η αμερικανική εταιρεία BlackRock ανέλαβε το 2011 το τσεκ των ελληνικών τραπεζών υπό τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος, φυσικά δεν το έκανε δωρεάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για εκείνη την έρευνα πληρώθηκε περί τα 17 εκατομμύρια δολάρια!!!

Εικάζεται πως από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η BlackRock έχει κερδίσει απίστευτο χρήμα για να καταγράψει τις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια και φυσικά να χαράξει ένα στρατηγικά καλύτερο… αύριο.

Κάτι ανάλογο είχε κάνει και στην Ιρλανδία. Το 2011 η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας προσλαμβάνει την BlackRock Solutions και την πληρώνει με ζεστό χρήμα 30 εκατομμυρίων δολαρίων! Συνεργάτες τότε της εταιρείας ήταν επίσης δύο ισχυροί παίκτες όπως: Boston Boston Consulting Group και Barclays Capital. Η Blackrock προβλέπει στο τέλος αύξηση κερδών για την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας περί τα 1,9 δισ. ευρώ για την χρονική περίοδο 2011-2014. Όμως, έπεσε έξω και την Κεντρική Τράπεζα να κερδίζει μόλις 0,4 δισ. ευρώ. Φυσικά και δεν έχασε απ’ όλη αυτήν την ιστορία η BlackRock.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις εταιρείες που είχε αναλάβει το 2011 τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών για λογαριασμό της BlackRock Solutions ήταν και η «Ernst & Young». Εκείνη τη χρονιά, η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκονταν στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών της Ιρλανδίας για τις πρακτικές (;) που ακολούθησε στον έλεγχο της τράπεζας Anglo Irish Bank (η «διάσωσή» της εκτιμάται ότι κόστισε περί τα 28 δισ. ευρώ), η οποία τελικά χρεοκόπησε.

Τι συμβαίνει; Και γιατί οι κριτικές φωνές στην Ευρώπη… υποχώρησαν στην πορεία;

Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, φούντωναν οι φωνές στην Ευρώπη που έκαναν λόγο για τη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων». Δηλαδή, πώς η τρόικα βγάζει λεφτά από το Μνημόνιο μέσω εταιρειών, όπως η BlackRock, οι οποίες εμφανίζονται ως διασώστες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θυμίζουμε δύο περιπτώσεις όπως αυτή των ισπανικών τραπεζών το 2012 όπου η εταιρεία (Alvarez and Marsal) η οποία είχε αναλάβει τη… διάσωσή τους, γέμισε τις τσέπες της με 2 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερα ομολογουμένως απ΄ όσα πληρώθηκε για το αντίστοιχο πακέτο στην Κύπρο απ’ όπου πήρε 6,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δουλειά που έκανε.

Σύμφωνα με έντονες κριτικές απόψεις για τον ρόλο των πολυεθνικών διασωστών την χωρών της Ευρώπης που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση: τρόικα με εταιρείες όπως η BlackRock, η Alvarez και Marsal, Oliver Wyman, Pimco κ.λπ., ουσιαστικά αποφασίζουν όχι μόνον ποιες τράπεζες θα σωθούν, αλλά και ποια χώρα θα χρεοκοπήσει.

Ο Larry στον Σαμαρά

Οι Έλληνες πολιτικοί και δη… οι κυβερνήτες έχουν μία προτίμηση (ή αδυναμία να παρέμβουν σε επιλογές τρίτων για την χώρα) στη BlackRock. Εκτός του ότι ορισμένοι διαθέτουν και «προϊόντα» της εταιρείας στο πόθεν έσχες τους (θεμιτό ή αθέμιτο είναι άλλη μεγάλη κουβέντα).

Τον Δεκέμβριο του 2013 κι ενώ παρατηρούνταν έντονη κινητικότητα επαφών Ελλάδας-ΗΠΑ, ο ιδρυτής της BlackRock φτάνει στην Αθήνα υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και συναντά αρχικά τον τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και φυσικά τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ακολούθησε μία ακόμη συνάντηση τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς λίγο αργότερα από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην ισχυρότερη οργάνωση του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ, American Jewish Committee.

Πάντως, ένα από τα στελέχη της τότε κυβέρνησης που εμπιστευόταν και συνεχίζει να εμπιστεύεται η BlackRock είναι και ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus