Διυλιστήριο: Βουλή: Στην εφορία οι «μπαταχτσήδες» βουλευτές που αρνούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Βουλή: Στην εφορία οι «μπαταχτσήδες» βουλευτές που αρνούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους

Με την καθιέρωση αυστηρότερων κανόνων επιχειρείται πλέον να μπει τάξη στα δάνεια των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως το ποσό που ο κάθε βουλευτής μπορεί να λάβει ως άτοκο δάνειο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, ενώ για τους πρώην βουλευτές το όριο καθορίζεται στα 7.500 ευρώ.

«Επιστρατεύεται» η Εφορία

Με τη νέα διάταξη η Βουλή θα μπορεί μέσω Εφορίας να αναζητεί τα ποσά που δεν έχουν καταβάλει κυρίως πρώην βουλευτές (η ρύθμιση αφορά όσους δεν έχουν πληρώσει τρεις δόσεις). Συνολικά 70 άτομα χρωστούν 700.000 ευρώ και ήδη ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έχει στείλει τις σχετικές επιστολές. Αξίζει να σημειωθεί πως η εξόφληση μπορεί να γίνει και σε δόσεις, που δεν θα ξεπερνούν τις 48. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου οι μισοί αποδέκτες των επιστολών ανταποκρίθηκαν και δήλωσαν ότι θα εξοφλήσουν τα οφειλόμενα.

Ψηφίστηκε ο νέος κώδικας δεοντολογίας

Εν τω μεταξύ, νέο κώδικα δεοντολογίας έχουν πλέον οι βουλευτές, καθώς πέρασε χθες από την Ολομέλεια ο κανονισμός που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Ο νέος κώδικας ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων - από τα δώρα που μπορούν να δέχονται οι βουλευτές έως και τα πειθαρχικά μέτρα που επιβάλλονται σε όσους είναι «ανυπάκουοι».

Στον νέο κανονισμό προβλέπεται πως οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους να ενημερώνουν εγγράφως τον πρόεδρο της Βουλής για τυχόν μεταβολές που έγιναν από την τελευταία φορά που είχαν υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Σε όσες περιπτώσεις υπάρχει έγγραφη και επώνυμη αναφορά, ο πρόεδρος της Βουλής παραπέμπει το θέμα στην ειδική επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.

Σε ό,τι αφορά τα δώρα, επιτρέπονται μόνο αν δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ, εφόσον δίνονται ως αναμνηστικά επίσημης επίσκεψης στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Στον κανονισμό προβλέπεται ακόμη ότι «οι βουλευτές οφείλουν να μη χρησιμοποιούν προς ίδιον οικονομικό όφελος ή προς οικονομικό όφελος τρίτου προσώπου εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα που περιέχονται σε γνώση τους εκ της άσκησης των καθηκόντων τους».

Επίσης, το άρθρο 8 του κώδικα δεοντολογίας προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων πειθαρχικών μέτρων στους παραβάτες, που ξεκινούν από τον προσωρινό αποκλεισμό του βουλευτή από τις συνεδριάσεις και την περικοπή της μηνιαίας αποζημίωσης, ενώ για τις ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις προβλέπεται μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus