Διυλιστήριο: Εισαγγελική "βόμβα" για δάνεια και εμβάσματα

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Εισαγγελική "βόμβα" για δάνεια και εμβάσματα



Με στόχο τα δάνεια που μετατράπηκαν σε εμβάσματα στο εξωτερικό ή ταξίδεψαν μέσω offshore σε φορολογικούς παραδείσους, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζητεί από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δανειοδοτήσεις άνω των 30 εκ. ευρώ που εγκρίθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια σε επιχειρηματίες ή φυσικά πρόσωπα.

Με βάση το υλικό που συγκέντρωσε ο κ. Δραγάτσης από τις λίστες φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της έρευνα που διενεργεί, απέστειλε επιστολή στις τράπεζες να του χορηγήσουν άμεσα όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαπιστώσει:

- Εάν τα ποσά αυτά δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς που συνήφθησαν τα δάνεια
- Εάν μέρος τους ή όλο το ποσό κατέληξε τελικά σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών οι οποίοι -ενώ διαθέτουν τα χρήματα- δεν αποπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Αν δηλαδή ουσιαστικά υπεξαιρέθηκαν από τους επιχειρηματίες.

Η επιστολή του εισαγγελέα αναφέρει επί λέξει:

«Γραφείο Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος
Ιωάννη Δραγάτση

Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ ευρώ.

Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρίες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο. Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία».

Ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Δραγάτση βρίσκεται λίστα με τις εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (τα φυσικά πρόσωπα τα πήραν εκ μέρους εταιρειών) με σκοπό να διαπιστωθεί όχι μόνο εάν έχουν υπεξαιρεθεί χρήματα από τα δάνεια αυτά αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα η διαφυγή μέρους των δανείων στο εξωτερικό.

Η έρευνα έχει θέσει στο στόχαστρο δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Κουρουμπλής.


https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus