Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα μας θα αποκτήσει το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας.
Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα. Στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader. Βρίσκεται, δε, στο στάδιο των μεταποιητικών δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ήδη για το τελικό προϊόν φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, ο οποίος υλοποιεί με αργά και σταθερά βήματα ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αξιοποίηση της στέβιας, είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά. Απώτερος σκοπός του δραστήριου συνεταιρισμού, που μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, είναι η παραγωγή της μονάδας να υποστηρίξει, σε επόμενο χρόνο, και τη μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική.
Μεγάλο μέρος της επένδυσης αυτοχρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι αρχικά ξεκίνησαν με τη δοκιμαστική καλλιέργεια της στέβιας σε μεγάλη κλίμακα, μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ολοκλήρωση της μονάδας επιτρέπει στα 64 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για την παραγωγή τους, αλλά και για τη χώρα. Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.
Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός φέρει, επίσης, ελληνική υπογραφή.
Πηγή www.official.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου