Διυλιστήριο: Ο θάνατος «απάλλαξε» τον Ανδρέα Βγενόπουλο

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο θάνατος «απάλλαξε» τον Ανδρέα Βγενόπουλο



Όσο ξαφνικά εμφανίστηκε στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και της Κύπρου, το ίδιο ξαφνικά έφυγε χθες τα ξημερώματα ο Ανδρέας Βγενόπουλος.


Όσο ξαφνικά εμφανίστηκε στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και της Κύπρου, το ίδιο ξαφνικά έφυγε χθες τα ξημερώματα ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Άφησε την τελευταία του πνοή χθες στις 3:30 το πρωί και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Υγεία» ήταν ήδη νεκρός. Το νοσοκομείο ανήκει στον όμιλο της MIG, τον οποίο ήλεγχε ο Α. Βγενόπουλος. Ο θάνατός του αναγγέλθηκε από το νοσοκομείο με μια λιτή ανακοίνωση: «Σήμερα Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στις 03:30 το πρωί απεβίωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ανδρέας Βγενόπουλος από καρδιακή ανακοπή».
Ακολούθησε ανακοίνωση της MIG, η οποία ανέφερε: «Με βαθιά οδύνη το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ενημερώθηκε για τον θάνατο του ιδρυτή του ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου, από καρδιακή ανακοπή. H κηδεία του, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειάς του, θα πραγματοποιηθεί σε στενό κλειστό οικογενειακό κύκλο».

Τίτλοι τέλους στα 63

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Και οι δυο γονείς του κατάγονταν από τη Κεφαλλονιά και είχαν οικονομική άνεση ώστε από τους Αμπελόκηπους να μετακομίσουν στο Κολωνάκι.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος φοίτησε στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του, ασχολήθηκε με την ξιφασκία στην ομάδα του Παναθηναϊκού, καθώς ο παππούς του ήταν πρόεδρος της ομάδας. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατέκτησε 45 μετάλλια και 9 πρωταθλήματα στην ξιφασκία, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο κατετάγη 5ος στον όμιλό του. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, εργάστηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris στην Πειραιά, μέσω της οποίας απέκτησε επαφές με τον εφοπλιστικό κόσμο. Το 1983 δημιούργησε το δικηγορικό γραφείο «Βγενόπουλος και συνεργάτες» στον Πειραιά και αργότερα μετακόμισε στο Κολωνάκι. Ως δικηγόρος επικεντρώθηκε σε επιχειρηματικές συμφωνίες και με τον τρόπο αυτό άρχισε να αναπτύσσει και ο ίδιος επιχειρηματική δράση. Έκανε δύο γάμους. Από τον πρώτο απέκτησε δύο αγόρια και ακόμα ένα από τον δεύτερο με τη δικηγόρο Ρίτα Σουβατζόγλου.
Μέχρι το τέλος της ζωή του ήταν εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αθηνών Υγεία ΑΕ». Η MIG είναι ιδιοκτήτρια σειράς εταιρειών, όπως η Vivartia στον κλάδο γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, η Attica Group στον χώρο της επιβατηγού/οχηματαγωγού ναυτιλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Singular Logic σε υπηρεσίες πληροφορικής, η Sunce (Bluesun) στον τομέα του τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία και η Robne Kuce Beograd (RKB) στη Σερβία.
Ωστόσο, η πιο γνωστή επαγγελματική δραστηριότητά του ήταν αυτή του επικεφαλής της Marfin Popular Bank, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, πρωταγωνιστώντας σε σειρά οικονομικών σκανδάλων που ελέγχονται από τις αρχές και τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Ιανουάριο του 2008 είχε δημιουργήσει την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος χαρακτηριζόταν συγκρουσιακός άνθρωπος που συχνά επιχειρούσε να λύσει ακόμα και τις προσωπικές του διαφορές με δικαστικές διαδικασίες. Είχε μηνύσει πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ανοικτές υποθέσεις

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος στην πορεία του ενεπλάκη σε δεκάδες υποθέσεις που δημιούργησαν υποψίες, ενδείξεις και αποδείξεις διαπλοκής. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απολάμβανε την προστασία του δικαστικού κατεστημένου της Ελλάδας, το οποίο προχωρούσε σε έρευνες-παρωδίες μετά από αυτοκαταγγελίες του Α. Βγενόπουλου, και έθετε όλες τις υποθέσεις στο αρχείο. Η τακτική αυτή προκάλεσε κρίση στην ελληνική δικαιοσύνη με επίκεντρο της εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, η οποία αντιμετώπισε πειθαρχική δίωξη μετά από έρευνα που διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Προσφάτως ανασύρθηκαν από το αρχείο διάφορες υποθέσεις και άρχισε η επανεξέτασή τους.
Πριν από λίγες μέρες, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Α. Βγενόπουλου και άλλων 14 ατόμων για δάνειο 200 εκατ. ευρώ που χορήγησε στην εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου χωρίς εγγυήσεις, όταν ήταν επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Α. Βγενόπουλος διώχθηκε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα βγήκαν από το αρχείο δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής, όπου είχε καταγγείλει προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του σχετικά με τους χειρισμούς του σε υποθέσεις του Α. Βγενόπουλου.
Οι δύο αναφορές είχαν τεθεί στο αρχείο στις 30 Ιουνίου 2016 από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μανώλη Ρασιδάκη.

Focus στην Κύπρο

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν κατηγορούμενος και στην υπόθεση δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου από την εταιρεία Focus του Μ. Ζολώτα. Παρά το ότι είχε ζητηθεί η φυσική παρουσία του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ώστε να επιτευχθεί η παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο, ο Α. Βγενόπουλος μέχρι και προχθές είχε αρνηθεί να εμφανιστεί. Εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, το οποίο ανακλήθηκε μετά από σύσταση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η MIG διεκδικώντας τεράστιες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, ανοιχτή είναι και η υπόθεση για χειραγώγηση μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, με στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια η ανακριτική ομάδα υπό τον γενικό εισαγγελέα συνεχίζει τις έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας εξετάζοντας τη δραστηριότητα του Α. Βγενόπουλου, χωρίς όμως να έχει προκύψει η στοιχειοθέτηση κάποιας υπόθεσης. Εκ των πραγμάτων ο Α. Βγενόπουλος μετά τον θάνατό του βγαίνει από το κάδρο ως πρόσωπο, αλλά η δραστηριότητά του θα συνεχίσει να ελέγχεται. Το βάρος τώρα πέφτει στους συνεργάτες του, όπως οι Ε. Μπουλούτας, Μ. Φόρος, Κ. Μάγειρας, Μ. Ζολώτας κ.ά.

Γεν. εισαγγελέας: Συνεχίζουμε

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζει μεν τον σεβασμό του για τον θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι έρευνες και η πορεία των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται θα συνεχιστούν κανονικά.
Κληθείς συγκεκριμένα να σχολιάσει την είδηση του θανάτου του Ανδρέα Βγενόπουλου και πώς αυτή η εξέλιξη επηρεάζει την πορεία των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός του θανάτου κάθε προσώπου και ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά.
Το ίδιο, ανέφερε, και οι εκκρεμούσες υποθέσεις, αφού γίνουν οι αναγκαίοι χειρισμοί και προσαρμογές, εκεί όπου απαιτούνται.


Πηγή: politis.com.

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus