Διυλιστήριο: Welt: Ευρωπαικά σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδας - Να επιστρέφουν τα πλοιάρια προσφύγων στην Αφρική

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Welt: Ευρωπαικά σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδας - Να επιστρέφουν τα πλοιάρια προσφύγων στην Αφρική



Την άμεση επαναπροώθηση σε Αίγυπτο ή Τυνησία των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο προτείνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, γράφει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της επιστροφής πλοιαρίων με πρόσφυγες, που διασώζονται στην Μεσόγειο, σε χώρες της Αφρικής, γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Να επιστρέφουν τα πλοιάρια προσφύγων στην Αφρική» η εφημερίδα Welt am Sonntag.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην γερμανική εφημερίδα «η απουσία προοπτικής να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να είναι ο λόγος που θα μπορούσε να αποτρέψει τους μετανάστες να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και με υψηλό οικονομικό κόστος να αποτολμήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Στόχος μας πρέπει να είναι να σταματήσει η δράση των διακινητών και να αποτρέψουμε τους μετανάστες να διακινδυνεύσουν την ζωή τους». Παρόμοια τακτική ακολουθεί η Αυστραλία με αποτέλεσμα να μηδενιστεί σχεδόν ο αριθμός των προσφύγων.

Πρόσφυγες ή μετανάστες που ξεκινούν από την Λιβύη ωστόσο θα κατευθύνονται προς άλλες βορειοαφρικανικές χώρες όπως η Τυνησία ή η Αίγυπτος όπου και θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα για άσυλο στην ΕΕ. Σε περίπτωση που εγκριθεί τότε θα μεταφέρονται με ασφάλεια στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πίσω από την πρόταση του υπουργείου κρύβεται προφανώς η ελπίδα να συνειδητοποιήσουν πρόσφυγες και μετανάστες ότι δεν έχουν προοπτική να περάσουν τη Μεσόγειο. Ίσως με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων, οι οποίοι από τις αρχές του χρόνου φθάνουν, μόνο στην Ιταλία, τις 160.000.

Σύμφωνα ωστόσο με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένα σχέδια ή συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως διαμηνύει το υπουργείο ο σεβασμός των αρχών του κράτος δικαίου και της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε σκέψη σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Κριτική από τη γερμανική αντιπολίτευση

Δριμύτατη κριτική στην πρόταση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ασκεί η γερμανική αντιπολίτευση. Η πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε στην Welt ότι «το υπουργείο συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες σαν να αποτελούν μεταδοτική ασθένεια που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Όποιος αρνείται σε πρόσφυγες μια δίκαιη διαδικασία ενεργεί αμφιλεγόμενα τόσο νομικά όσο και σε επίπεδο προσφυγικής πολιτικής». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Μπερντ Ρίξινγκερ ζήτησε για μια ακόμα φορά μέσω της γερμανικής εφημερίδας να δοθούν στους ενδιαφερόμενους νόμιμες δυνατότητες μετανάστευσης και τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο η Αυστραλία τους πρόσφυγες δεν μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για την ΕΕ και τη Γερμανία».

Πηγή: DW

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus