Διυλιστήριο: Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος - Η απάντηση της Ελλάδας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος - Η απάντηση της Ελλάδας


Η άποψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κατατέθηκε γραπτώς σε απάντηση ερώτησης Τούρκου βουλευτή για το καθεστώς νησιών του Αιγαίου - Θέσεις σαν αυτή υπονομεύουν την ασφάλεια στο Αιγαίο, απαντά η Αθήνα

Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κιλιτσντάρογλου ότι δήθεν η Ελλάδα έχει... καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Το ανησυχητικό με την δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως τα Ίμια (σαν Καρντάκ τα αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών) είναι δήθεν τουρκικό έδαφος είναι ότι η θέση αυτή καταγράφεται γραπτώς -δεν είναι δηλαδή απλώς μια λεκτική... υπερβολή- σε απάντηση ερώτησης Τούρκου βουλευτή του κεμαλικού CHP.

Θέσεις σαν αυτή υπονομεύουν την ασφάλεια στο Αιγαίο, απαντά η Αθήνα.


Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια

Η Αθήνα κατηγορεί τον Τσαβούσογλου ότι υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας - «Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» επισημαίνει το ΥΠΕΞΣκληρή απάντηση στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου ανεύθυνους και κατηγορεί τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι υπονομεύει τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου «συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς Τούρκων πολιτικών ότι δήθεν η Ελλάδα έχει... καταλάβει νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις απόψεις Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».



https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus