Διυλιστήριο: VIDEO - Στην κυκλοφορία το τμήμα Κουβαράς – Αμφιλοχία της Ιόνιας Οδού

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

VIDEO - Στην κυκλοφορία το τμήμα Κουβαράς – Αμφιλοχία της Ιόνιας Οδού



Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, ένα ακόμη τμήμα των υπό κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας, δόθηκε στην κυκλοφορία.

Μετά την παράδοση της περιφερειακής Καλαμάτας, που ολοκλήρωσε τον αυτοκινητόδρομο «Μορέας» Κορίνθου – Καλαμάτας και την παράδοση 9 χλμ. στην «Ολυμπία Οδό» στο τμήμα Κιάτο – Ξυλόκαστρο, σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία ένα μεγάλο τμήμα της «Ιόνιας Οδού».

Το μήκους 26 χλμ. τμήμα, αποτελεί το πρώτο από τα τμήματα που θα παραδοθούν σταδιακά σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, μήκους 196 χλμ., έως τον Μάρτιο του 2017. Βέβαια, κάποια μικρά τμήματα του έργου από το Αντίρριο μέχρι και τα Ιωάννινα, θα δοθούν σε πλήρη κυκλοφορία μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι από Αντίρριο έως και Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά σε σχέση με τις 3 ώρες και 30 λεπτά σήμερα.

Αξίζει να σημειώσω ότι ο Μάρτιος 2017 είναι ο καταληκτικός μήνας παραδόσεων όλων των αυτοκινητοδρόμων, λόγω συμβατικής υποχρέωσης και ρήτρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για τις παραδόσεις έως τον Αύγουστο δόθηκε επίσημα σχετικά παράταση.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, που βρέθηκε σήμερα στην τελετή παράδοσης,

«Το τμήμα Κουβαράς – Αμφιλοχία ξεκινάει από τη χ.θ. 76 και φτάνει μέχρι τη χ.θ. 101,3. Περιλαμβάνει 3 ανισόπεδους κόμβους: Α/Κ Κουβαρά (χ.θ. 76), Α/Κ Αμβρακίας (χ.θ. 84,7) και Α/Κ Αμφιλοχίας (χ.θ. 101,3).

Επίσης περιλαμβάνει τα ΣΕΑ Αμβρακίας (χ.θ. 81,2) και ΣΕΑ Αμφιλοχίας (χ.θ. 95,4) τα οποία θα λειτουργήσουν μετά τον Μάρτιο. Ανάμεσα στα τεχνικά έργα που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνονται 2 γέφυρες, 5 άνω και 13 κάτω διαβάσεις καθώς και 44 οχετοί. Στη χ.θ. 93,7 υπάρχει το «Πάρκο Θέασης» όπου κάποιος θα μπορεί να σταματά και να βλέπει το Κάστρο της Αμφιλοχίας.

Το νέο τμήμα από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία μαζί με το προηγούμενο από το Κεφαλόβρυσο μέχρι τον Κουβαρά δημιουργούν ένα συνεχόμενο κλειστό αυτοκινητόδρομο 59 χλμ. Η μείωση της χρονοαπόστασης με το νέο τμήμα υπολογίζεται σε περίπου 20 λεπτά. Δηλαδή, η απόσταση από Κεφαλόβρυσο μέχρι Αμφιλοχία θα διανύεται σε λιγότερο από 30 λεπτά αντί για 50 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε όλο το μήκος του δρόμου υπάρχουν 2 λωρίδες συν ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του παραχωρησιούχου στο Ypodomes.com, το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία προς το παρόν θα λειτουργεί μόνο για τη διαμπερή κυκλοφορία από και προς τα Γιάννενα καθώς οι ανισόπεδοι κόμβοι Κουβαρά και Αμβρακίας αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το Φλεβάρη.

Στον Α/Κ Κουβαρά έχουν δοθεί 2 από τους 4 κλάδους, δηλαδή η έξοδος προς Γιάννενα και η είσοδος προς Πάτρα. Αυτοί που έρχονται από το Άκτιο, τη Λευκάδα ή την Πρέβεζα θα πρέπει να κατευθυνθούν βόρεια για περίπου 4 χλμ. μετά την Αμφιλοχία για να μπορέσουν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Α/Κ Αμβρακίας μελλοντικά θα συνδέει την Ιόνια Οδό με την Αμβρακία Οδό. Οι επόμενες παραδόσεις τμημάτων αναμένονται προς τον Φεβρουάριο με φαβορί τα τμήματα Καμπή-Πέρδικα και Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο.

Ο Μιχάλης Γουρζής, αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, εταιρείας που κατασκευάζει το έργο, δήλωσε στο Ypodomes.com: «Είμαι ευχαριστημένος, κάναμε τεράστιες προσπάθειες που αποδίδουν πλέον με τη σημερινή παράδοση του τμήματος αυτού. Το Φεβρουάριο θα παραδώσουμε το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο και μέχρι το τέλος Μαρτίου όλο το έργο.»



https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus