Διυλιστήριο: Τραμπ: Απειλεί τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με φόρο 35%

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τραμπ: Απειλεί τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με φόρο 35%



Απώλειες για τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler και Volkswagen, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει συνοριακό φόρο 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το εξωτερικό.

Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε εργοστασιακές μονάδες στο Μεξικό, όπου το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ, με πρόθεση να εξάγουν μικρότερα οχήματα στην αμερικανική αγορά.

Σε συνέντευξή του στην Bild, ο Τραμπ επικρίνει έντονα τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διότι δεν παράγουν περισσότερα οχήματα σε αμερικανικό έδαφος.

«Αν θέλεις να κατασκευάζεις αυτοκίνητα στον κόσμο, τότε σου εύχομαι τα καλύτερα. Μπορείς να κατασκευάζεις αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνεις φόρο 35%», είπε.

«Θα έλεγα στην BMW ότι αν θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό και σχεδιάσει να πουλήσει οχήματα στις ΗΠΑ, χωρίς φόρο 35%, ας το ξεχάσει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι Mercedes-Benz και BMW ήδη έχουν μεγάλα εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζουν τα SUVs.

Η μετοχή της BMW υποχωρούσε κατά 0,85%, της Daimler κατά 1,54% και της Volkswagen κατά 1,0%.

Εκπρόσωπος της BMW δήλωσε πως η μονάδα στο κεντρικό Μεξικό θα κατασκευάζει τα BMW 3 Series από το 2019, με την παραγωγή να προορίζεται για την παγκόσμια αγορά.

Η Daimler από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις δηλώσεις Τραμπ, ενώ έχει πει πως σχεδιάζει να αρχίσει τη συναρμολόγηση οχημάτων Mercedes-Benz το 2018 από μονάδα που μοιράζεται με την Renault-Nissan στο Μεξικό. Η Audi, που επίσης δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό, εγκαινίασε πέρυσι μονάδα παραγωγής στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Γερμανία έχει μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, σημειώνοντας πως αυτοκίνητα Mercedes-Benz είναι συχνό θέαμα στη Νέα Υόρκη, όμως δεν υπάρχει αρκετή αμοιβαιότητα, καθώς οι Γερμανοί δεν αγοράζουν Chevrolet με τον ίδιο ρυθμό.

Ο συντονιστής των διατλαντικών σχέσεων της Γερμανικής κυβέρνησης, Juergen Hardt, δήλωσε στο Reuters πως η γερμανική παραγωγή οχημάτων στις ΗΠΑ ίσως απειληθεί αν ο Τραμπ εφαρμόσει μέτρα προστατευτισμού στο εμπόριο.

«Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει πως οι γερμανικές εταιρείες ήδη παράγουν στις ΗΠΑ και εξάγουν σε ολόκληρο τον κόσμο από εκεί», σχολίασε. «Αυτό θα κινδύνευε αν ο Τραμπ ενεργοποιήσει ένα διεθνές σπιράλ προστατευτισμού».


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus