Διυλιστήριο: Πρόστιμο 864 εκατ. δολαρίων στη Moody’s για αξιολογήσεις τοξικών ομολόγων

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Πρόστιμο 864 εκατ. δολαρίων στη Moody’s για αξιολογήσεις τοξικών ομολόγωνΣτην καταβολή 864 εκατ. δολαρίων προκειμένου να διευθετηθούν οι διώξεις για τις αξιολογήσεις που έκανε η εταιρεία για τοξικά ομόλογα συμφώνησε η Moody’s. Η συμφωνία έγινε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και με 21 χωριστές πολιτείες. Ο οίκος αξιολογήσεων προχώρησε στην κίνηση για να κλείσει το ζήτημα των αξιολογήσεων αυτών, οι οποίες είχαν γίνει πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Η Moody’s έφτασε σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να αποσυρθούν κατηγορίες ότι η εταιρεία με τις αξιολογήσεις της συνέβαλε στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση που έχει εκδηλωθεί μετά τη Μεγάλη Υφεση. Αντίστοιχη συμφωνία είχε κάνει το 2015 και η Standard & Poor’s η οποία είχε καταβάλει τότε 1,375 δισ. δολάρια. Η S&P είναι ο μεγαλύτερος οίκος αξιολογήσεων στον κόσμο και η Moody’s βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε η Moody’s δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίζει στο μέλλον την αξιοπιστία των αξιολογήσεών της. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ήδη έχει εφαρμόσει πολλά από αυτά τα μέτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι αξιολογήσεις που είχε κάνει τότε η Moody’s για σύνθετα επενδυτικά προϊόντα οδήγησαν ουσιαστικά σε παραπλάνηση των επενδυτών και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα χρόνια πριν από την κρίση του 2008 μεγάλο μέρος επενδυτικών προϊόντων έφερε την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, παρά το γεγονός ότι βασίζονταν σε εγγυήσεις από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου. Από την πλευρά της, η εταιρεία δεν παραδέχτηκε ότι παρέβη οποιονδήποτε νόμο.

Πηγή www.cnn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus