Διυλιστήριο: «Πράσινο φως» από ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

«Πράσινο φως» από ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το «πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έδωσε επισήμως τη Δευτέρα το διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Οταν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, «θα οδηγήσουν σε μία συνολική μείωση του χρέους, ως προς το ΑΕΠ, περίπου 20 μονάδων μέχρι το 2060». Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπολογίζεται μείωση 5 μονάδων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την ίδια χρονική περίοδο.

Στην ανακοίνωση του, ο ESM αναφέρει πως τα μέτρα αυτά δεν έχουν επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», υπογραμμίζει ακόμη.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM εκφράζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος γράφει: «Η ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει».

Μαξίμου: Βαρύτατα εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης


«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τονίζει, στον απόηχο της απόφασης, η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

1) Ανταλλαγή ομολόγων

2)Swaps Επιτοκίων

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης»

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας», τονίζεται ακόμη και προστίθεται:

«Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά. Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Το θράσος και η υποκρισία της Κυβέρνησης συνεχίζονται.Για να "ξεπαγώσουν" σήμερα τα μέτρα για το χρέος από τον E.S.M., ο αφοσιωμένος στο Μνημόνιο Υπουργός κ. Τσακαλώτος, απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους.Tαυτόχρονα, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας, συμφωνώντας για πολλά χρόνια σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Πόσες φορές ακόμη θα βγάλουν ανακοινώσεις πανηγυρισμών για τη συνεχή λιτότητα χωρίς αντίκρισμα, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό;».


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus