Διυλιστήριο: Προσωρινή εισφορά 10% για τα «μπλοκάκια» - Για ποιους θα ισχύσει η ευνοϊκή ρύθμιση

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Προσωρινή εισφορά 10% για τα «μπλοκάκια» - Για ποιους θα ισχύσει η ευνοϊκή ρύθμιση


Προσωρινό «κόφτη» στο 10% για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σχεδιάζει το υπ. Εργασίας, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες και μισθωτούς που διατηρούν μπλοκάκι.

 
Τον περιορισμό –έστω και προσωρινό– των εισφορών για τα «μπλοκάκια» στο 10% του εισοδήματος επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης ενός από τα μεγαλύτερα αγκάθια του Ασφαλιστικού. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να πληρώνουν κατ' αρχάς οι ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» μόνο το μερίδιο του εργαζομένου στην εισφορά (10%) αντί του συνολικού 26,95%. Είναι γνωστό πως ειδικά για τα «μπλοκάκια» αναζητούνται λύσεις, έστω και προσωρινές, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα εφαρμογής του νόμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπό επεξεργασία είναι και ο περιορισμός των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) για τα «μπλοκάκια», ώστε να είναι προσωρινά αρκετό το 10% επί του εισοδήματος (αντί του 26,95%) που αντιστοιχεί στο μερίδιο του μισθωτού εργαζομένου για σύνταξη και υγεία. Στη μικρή αυτή «κατηγορία» θα μπορούσαν να ενταχθούν προσωρινά δύο κατηγορίες εργαζομένων με «μπλοκάκι»:

- Ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται αποκλειστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε 1 με 2 εργοδότες.

- Μισθωτοί που διατηρούν ταυτόχρονα δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Οι πρώτοι θα μπορούσαν να πληρώνουν «προσωρινή» εισφορά 10% και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τον εργοδότη ή τους δύο εργοδότες τους (οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν το υπόλοιπο 16,95%). Οι δεύτεροι εξετάζεται να μπουν στην ίδια διαδικασία, καθώς πρόκειται για χιλιάδες νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) που απαλλάσσονταν από τις επιβαρύνσεις του ΟΑΕΕ και τώρα καλούνται να πληρώσουν άμεσα υπέρογκα ποσά. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι ασφαλισμένοι που εργάζονται ως μισθωτοί και διατηρούν παράλληλα δελτίο επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορές τουλάχιστον 26,95%. Σε κάθε περίπτωση, ο πυρετός σε οικονομικό επιτελείο και υπουργείο Εργασίας ανεβαίνει όσο το μείζον θέμα με τα «μπλοκάκια» μένει άλυτο.

Πηγή  www.ethnos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus