Διυλιστήριο: Ιστορική απόφαση για Βατοπαίδι: Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ιστορική απόφαση για Βατοπαίδι: Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι


Τέλος σε έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και των υπολοίπων κατηγορουμένων έρχεται να βάλει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η πρόταση της εισαγγελέως από χθες, Δευτέρα (20/3), ήταν απαλλακτική για όλους τους εμπλεκομένους. Κατά την κρίση της «ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις για τις ανταλλαγές ακινήτων και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες». Η κα Βασιλική Κρίνα έχει προτείνει την αθώωσή τους, καθώς όπως είπε «δεν αποδείχθηκαν οι σε βάρος τους κατηγορίες», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων ανήκουν στο Δημόσιο «εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια».

Για το ρόλο του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν, όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή».

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους η εισαγγελέας είχε αναφέρει: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, που για κανέναν δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκώσμια;».

Μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο δικάστηκαν και αθωώθηκαν η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας, ο πρώην σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Η απολογία του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ

Σε ένα κατάμεστο από ιερωμένους ακροατήριο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου χαρακτήρισε την απολογία του «εξομολόγηση» και τον εαυτό του «αμαρτωλό αλλά όχι απατεώνα». Ήταν χρέος του, υποστήριξε ο Εφραίμ, να εξασφαλίσει την περιουσία της Μονής και αν έπρεπε σήμερα να αποφασίσει, πάλι «τα ίδια θα έκανε».

«Πληγώθηκα – είπε απολογούμενος- όταν διάβασα στο κατηγορητήριο ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η λίμνη είναι της Μονής. Αν δεν το έκανα, θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου. Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί για το μοναστήρι και γενικά για το Έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, δεν είμαι απατεώνας. Πηγαίναμε με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή».

Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ παραδέχθηκε ότι είχε συναντήσει με τον μοναχό Αρσένιο τους τότε υπουργούς Απόστολο Φωτιάδη επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί κυβερνήσεως ΝΔ.

«Ο κ. Τσιτουρίδης μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν. Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί… Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή».

Πηγή www.vimaorthodoxias.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus