Διυλιστήριο: Τρέμουν μετά την καταδίκη Γεωργίου

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τρέμουν μετά την καταδίκη Γεωργίου



Τρέμουν μετά την «καμπάνα» στον Ανδρ. Γεωργίου!


Διετής φυλάκιση με αναστολή, διότι έστειλε στοιχεία του ελλείμματος του 2009 χωρίς ενημέρωση του Δ.Σ.

Τρέμουν οι «καπετάνιοι» του «Τιτανικού» Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά και οι Βρυξέλλες τι φέρνει για τους ίδιους η επόμενη ημέρα της καταδίκης Γεωργίου. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, λίγο αφότου το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας αποφάσισε την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου για μία από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος, έσπευσαν να βγάλουν κατάπτυστες ανακοινώσεις για να σώσουν πρώτα απ' όλα τους εαυτούς τους! Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Πρόκειται για την ανώτατη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί για τη συγκεκριμένη πράξη, ποινή την οποία πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας Λάμπρος Πατσαβέλλας, τονίζοντας: «Η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία». Η πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο κ. Γεωργίου από το δικαστήριο αφορά το ότι δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.

Απαλλαγές

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. απαλλάχθηκε για το ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ., αλλά και για την παράλληλη διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο δεν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση «φωτιά» του κ. Πατσαβέλλα, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε προτείνει εν μέσω χειροκροτημάτων την ενοχή του κ. Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του είχε υπογραμμίσει ότι, βάσει του ιδρυτικού νόμου της, ήταν υποχρεωτική η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μία φορά τον μήνα και ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, όλα συνέβησαν την πιο σημαντική στιγμή ιστορικά από την ίδρυση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.: «Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στον νόμο και στην ομάδα, στη συλλογικότητα». Σχετικά με το ζήτημα της παράλληλης διατήρησης θέσης από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στο ΔΝΤ, ο εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται».

Η συνέχεια

Ωστόσο ο δικαστικός μαραθώνιος για τον Ανδρέα Γεωργίου δεν έχει τελειώσει, αφού για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε πριν από λίγες ημέρες αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Κατά συνέπεια, το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος θα αποτελέσει πάλι αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

«Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει, όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας ελληνικής και ευρωπαϊκής δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του» ανέφεραν οι δικηγόροι του μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ο (θρασύτατος) Παπακωνσταντίνου παριστάνει εσχάτως και τον συνήγορο
Πριν καλά καλά ανακοινωθεί η απόφαση για τον Ανδρέα Γεωργίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που τον τοποθέτησε επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και «συνένοχός» του για όλα τα δεινά που προκάλεσαν στον τόπο με το πρώτο Μνημόνιο, έσπευσε να τον υπερασπιστεί.

Με μια σειρά αναρτήσεων δέκα σημείων στο twitter, επανέλαβε τη γνωστή... καραμέλα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καταδίκη στη σημερινή συγκυβέρνηση και σε αυτήν του Κώστα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για «πολιτικό κυνήγι μαγισσών». Ανερυθρίαστα, μάλιστα, θέλησε να προσφέρει μαθήματα σεβασμού των θεσμών και του κράτους δικαίου, λησμονώντας όλα όσα ο ίδιος είχε πράξει ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «συνολική ντροπή» την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο τότε πρωθυπουργός και εντολέας του κ. Γεωργίου για το φούσκωμα του ελλείμματος δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τους πολίτες που βρέθηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας και επικρότησαν την απόφαση του Εφετείου, ενώ ο ίδιος και πάλι απέφυγε οποιαδήποτε αυτοκριτική και έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα» και «απάτη» των κυβερνήσεων Καραμανλή!

Προσαρμοσμένος απόλυτα στο κλίμα των Βρυξελλών εμφανίστηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, αποφασίζοντας να υπερασπιστεί τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Στα Μνημόνια δεν μπήκαμε επειδή το έλλειμμα φούσκωσε από το 13,5% στο 15,5% το 2009, θα μπαίναμε ούτως ή άλλως» ανέφερε.

Προκλητική παρέμβαση Κομισιόν για την ποινή

Το χατίρι των δανειστών για αθώωση του Ανδρέα Γεωργίου τελικά δεν έγινε και ο εκνευρισμός των Βρυξελλών για την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Μετά το αίτημά τους να καλυφθούν, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, τα δικαστικά έξοδα στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που ενεπλάκησαν σε περιπέτειες λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους (μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Γεωργίου), οι εταίροι αποφάσισαν χθες να παρέμβουν προκλητικά στα ελληνικά πράγματα και, μάλιστα,
με αιχμές κατά του ανεξάρτητου θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η δήλωση

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη-μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με αποφάσεις σε προηγούμενες διαδικασίες. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοιχτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά» τόνισε η εκπρόσωπος.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus