Διυλιστήριο: «Άλμα» της ΣΤΑΣΥ στο εξωτερικό. Με ισραηλινούς, αμερικανούς και κινέζους σε έργο του Ισραήλ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

«Άλμα» της ΣΤΑΣΥ στο εξωτερικό. Με ισραηλινούς, αμερικανούς και κινέζους σε έργο του Ισραήλ



«Άλμα» εξωστρέφειας από τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός). Η ελληνική εταιρεία γνωστοποίησε, σήμερα, την συμμετοχή της σε κοινοπραξία ισραηλινών, αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών, η οποία θα διεκδικήσει το έργο για τη χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της “Green Line” Light Rail Track (LRT) της Ιερουσαλήμ.

Του Φώτη Φωτεινού

Πρόκειται για έργο «ελαφρύ μετρό» ή τραμ, στο οποίο η ΣΤΑΣΥ θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση για περίοδο 15 – 20 ετών.

Η ΣΤΑΣΥ θα μετάσχει ως service provider, δηλαδή ως υπεργολάβος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν διαθέτει ποσοστό στην κοινοπραξία και παράλληλα, η συμμετοχή της δεν απαιτεί οικονομική συνεισφορά ή εγγυητική επιστολή, κτλ.

Εταίροι της ελληνικής εταιρείας είναι η ισραηλινή Pangea, η αμερικανική IDT Telecom (είναι ο κύριος χρηματοδότης) και η κινεζική China Railway Engineering Group.

Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 2 δις. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της προεπιλογής, ενώ στις 9 Νοεμβρίου κατατίθενται οι σχετικοί φάκελοι.

Ο πληθυσμός της Ιερουσαλήμ φτάνει τα 1,5 εκατ. κατοίκους, εκ των οποίων μόνο το 25% χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σήμερα λειτουργεί η “Red Line”). Επιδίωξη των τοπικών αρχών είναι το ποσοστό να αναρριχηθεί στο 45%.

Από την πλευρά τους, στα πλεονεκτήματα επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΣΤΑΣΥ στο εξωτερικό αναφέρθηκαν, τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Σταύρος Στεφόπουλος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Θωμόπουλος, αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Τυχόν επικράτηση της ΣΤΑΣΥ στο διαγωνισμό θα σηματοδοτήσει ανάγκες για νέο προσωπικό, κάτι το οποίο φαίνεται ότι γνωρίζει το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και πιθανές διεκδικήσεις συναφών έργων στο εξωτερικό.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus