Διυλιστήριο: Ενα «πάρκο τσέπης» μπορεί να αλλάξει το κέντρο της πόλης

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ενα «πάρκο τσέπης» μπορεί να αλλάξει το κέντρο της πόλης



Ανεκμετάλλευτο οικόπεδο 431,65 τ.μ. στη γειτονιά της Αλ. Σβώλου αξιοποιείται χάρη στην πρωτοβουλία των κατοίκων

Του
Βαγγέλη Στολάκη

Αλλάζει «πρόσωπο» το ανεκμετάλλευτο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ιωάννη Μιχαήλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς θα μετατραπεί από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής σε... πάρκο και μάλιστα «πάρκο τσέπης».

Η γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, στην οποία κατοικούν πολίτες δραστήριοι, αποφάσισε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο ακίνητο συνολικής έκτασης 431,65 τετραγωνικών μέτρων και μέσα από παρεμβάσεις μικρής κλίμακας να το μετατρέψει σε χώρο πρασίνου. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

«Ο χώρος πριν ήταν σκουπιδότοπος. Θα τον καθαρίσουμε και θα τον αξιοποιήσουμε. Στον σχεδιασμό μας δεν περιλαμβάνονται βαριές κατασκευές, αλλά επιφανειακές, που στόχο έχουν να ομορφύνουν τον χώρο» λένε οι εμπνευστές της δράσης και μέλη της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Μέσω facebook

Μεταξύ άλλων στο κάλεσμα που απευθύνουν μέσω facebook αναφέρουν ότι όσοι παρευρεθούν στη μετατροπή του οικοπέδου σε... πάρκο τσέπης θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φτυάρια, τσάπες, τσουγκράνες, σακούλες μπάζων, κλαδευτήρια, γάντια εργασιών, καρότσι μεταφοράς, κουτιά συγκέντρωσης και αποθήκευσης, μάσκες, σφυριά, καρφιά, συρματόπλεγμα, σύρμα, πένσες, λευκή μπογιά σε ακρυλικό και διάφορα σπρέι, βούρτσες με κοντάρια, πινέλα, σκάφες, γάντια πλαστικά και νέφτι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το «πάρκο τσέπης» θα χωρίζεται σε πέντε θεματικούς χώρους, ενώ θα υπάρχουν μεταξύ άλλων, ταΐστρα για αδέσποτα ζώα, θέσεις για ποδήλατα, δανειστική βιβλιοθήκη και εγκατάσταση barbeque.

Ακόμη υπάρχει σχεδιασμός για να γίνει μια εξέδρα για συναθροίσεις και εκδηλώσεις. Θα υπάρχει επίσης λαχανόκηπος, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε συνδιαχείριση με σχολεία, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τη διαδικασία της καλλιέργειας και να επωφεληθούν από αυτήν.
Τα «πάρκα τσέπης» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό από τη δεκαετία του '60, οπότε και δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το πρώτο τέτοιο πάρκο με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η ιδέα για τη δημιουργία του «πάρκου τσέπης Σβώλου» στο ακίνητο που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. στηρίχτηκε σε εργασία φοιτητών του ΑΠΘ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus