Διυλιστήριο: Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στο «τελεσίγραφο» ΟΗΕ για το Κυπριακό

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στο «τελεσίγραφο» ΟΗΕ για το Κυπριακό

"Τη οργισμένη αντίδραση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προκάλεσε η δήλωση του γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έστειλε νωρίτερα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δίνοντάς τους προθεσμία τεσσάρων ημερών ώστε να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να επαρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. «Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ' όπου κι αν προέρχονται» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης."
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Μπαν Κι Μουν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το αδιέξοδο για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμποδίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και κάνει λόγο για «περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα ξεπεράσουν το αδιέξοδο και θα επιλύσουν τα όποια άλλα εκκρεμούντα θέματα στο διάστημα, μεταξύ 4 έως 8 Νοεμβρίου, που θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την ημίωρη συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ ο Μπαν Κι Μουν με τον κ. Ντάουνερ, για τον οποίον ο γ.γ. επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του.

Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη


«Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ' όπου κι αν προέρχονται» απάντησε ο κύπριος πρόεδρος. Πρέπει, να γίνει συνείδηση ότι «η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν.

Ο κ. Ανασταδιάδης, επίσης, υπέδειξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν θα ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο, σημείωσε ο πρόεδρος και τόνισε ότι ουδείς πρέπει να προωθεί τις θέσεις της μιας πλευράς για να εκθέτει την άλλη.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Αντιδράσεις των κομμάτων


Το ΑΚΕΛ δια του γγ 'Άντρου Κυπριανου διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τελεσίγραφα, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την τουρκική πλευρά. Υποστήριξε ότι σημασία δεν έχουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης γι' να αρχίσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό «δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις εσωτερικές ή επικοινωνιακές του ανάγκες».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει χρεοκοπήσει ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και έχει απωλέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν και κάλεσε τον Μπαν Κι Μουν να αντιληφθεί ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρει σοβαρή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και να τον παροπλίσει αμέσως.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι ξενίζει η υιοθέτηση χρονοδιαγραμμάτων από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και είναι προφανώς απαράδεκτη και απορριπτέα. Ο γενικός γραμματέας, είπε ο κ. Ομήρου, έπρεπε να γνωρίζει ότι, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το 2004, χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Έπρεπε επίσης να γνωρίζει, πρόσθεσε, ότι χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, που να περιλαμβάνει τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν είναι νοητή η επανάληψη των συνομιλιών.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο του γενικού γραμματέα εκδόθηκε μετά από ενημέρωσή του από τον ειδικό σύμβουλο του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται αρνητικός και μεροληπτικός και επιχειρεί έκδηλα να κατευθύνει καταστάσεις, γεγονότα, τις θέσεις και τη θέληση των Ελληνοκυπρίων, σε ατραπούς που αυτός επιθυμεί, και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
πηγή

www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus