Διυλιστήριο: «Ο Τσίπρας απειλούσε να σκίσει το μνημόνιο, αλλά έριξε τους τόνους»

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«Ο Τσίπρας απειλούσε να σκίσει το μνημόνιο, αλλά έριξε τους τόνους»

O πανικός των αγορών τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαλακώσει τη ρητορική του μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Μαΐου, σχολιάζουν οι Financial Times σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς επιδιώκει να μαλακώσει τις αιχμηρές γωνίες του».

«Η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της κρίσης χρεών στην Ευρώπη και τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια εξαντλητικής λιτότητας, ίσως γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αναθέτει την κυβέρνηση σε αουτσάιντερ του λαϊκισμού, που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις», υπογραμμίζουν οι FT και συμπληρώνουν: «Ο φλογερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και τα φοιτητικά χρόνια σε κομμουνιστικές οργανώσεις. Πρόβαλε από το περιθώριο το 2012, με την υπόσχεση να σκίσει το απεχθές μνημόνιο, ενώ παράλληλα η σκληροπυρηνική παράταξη του κόμματος ζητούσε να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.»

Όπως σημειώνει η αρθρογράφος Kerin Hope, «ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας επιπλέον τρομοκράτησε την ελληνική ελίτ απειλώντας να επιβάλει νέο φόρο στην μεγάλη περιουσία. Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να δώσει επιδόματα στους φτωχότερους και να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 173% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας έχει χαμηλώσει τους τόνους από τον Μάιο, που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις ευρωεκλογές, εδραιώνοντας στις δημοσκοπήσεις την πρωτοκαθεδρία έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώνει αφοσίωση στο ευρώ, ενώ η οικονομική ομάδα του πλέον διεξάγει τακτικά διεθνή conference calls σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους fund managers ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταπολεμήσει το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας και δεν θα αντιταχθεί σε ξένες επενδύσεις. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίσης τακτικές επαφές με κάποιους από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας.

«Ο κ. Τσίπρας αλλάζει τακτική και γίνεται πιο φιλικός προς τους επιχειρηματίες», δήλωσε ο Γιάγκος Χαραλάμπους, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας. «Αν σχηματίσει κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα καταλάβει τις πρόσφατες αντιδράσεις των αγορών και θα κάνει άνοιγμα στους διεθνείς πιστωτές».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus