Διυλιστήριο: Χωρίς τη Λαγκάρντ η Σύνοδος - Στάση αναμονής του ΔΝΤ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Χωρίς τη Λαγκάρντ η Σύνοδος - Στάση αναμονής του ΔΝΤ

Τη «μπάλα» για την Ελλάδα στα πόδια των Ευρωπαίων αφήνει η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ένα 24ωρο μετά το ηχηρό «όχι» του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το ΔΝΤ τηρεί μία παγωμένη στάση με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ να συντάσσεται πλήρως με την χθεσινοβραδινή γραμμή των Μέρκελ-Ολάντ, όπου οι δύο ηγέτες υποδήλωναν ότι περιμένουν εδώ και τώρα ρεαλιστικές προτάσεις από την Ελλάδα προκειμένου να επανεκκινηθούν άμεσα οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα.

Αποστάσεις κρατά η Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει έναν επιπλέον λόγο για να κρατήσει προς στιγμήν αποστάσεις από τις εξελίξεις και αυτός έχεινα κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλέςπου έχει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ γεγονός που έχει εντάξει την χώρα μας στο καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών από τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου διαμήνυσε στην χθεσινή τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να προσδοκά την χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου, όσο βρίσκεται σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών. Η μόνη βοήθεια που μπορούμε να παρέχουμε προς το παρόν είναι τεχνική» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα Πρωθυπουργό.


Η απόσταση που κρατάει το ΔΝΤ από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει για την Ελλάδα, καθιστά την επίλυση του όλου προβλήματος ακόμα δυσχερέστερη. Κι αυτό γιατί: ενώ το Ταμείο λέει ότι αν δεν πληρωθούν τα χρήματα που του χρωστάει η χώρα μας δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμία συμφωνία για την Ελλάδα, την ίδια ώρα το Βερολίνο τονίζει ότι συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει.

Επίσης τα πράγματα δυσχεραίνουν για την ελληνική πλευρά καθώς ενώ ζητά να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης χρέους επικαλούμενη την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, το ίδιο το Ταμείο στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής δεν θα εκπροσωπείται από την Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρει θέση ή και να υποστηρίξει το σχετικό αίτημα της Ελλάδας όπως προσδοκά η Αθήνα.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ​κα Λαγκάρντ θα περιμένει να παρακολουθήσει πρώτα τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup και της συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει, προτού το Ταμείο τοποθετηθεί συνολικότερα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τι συζητήθηκε στο ΔΣ του ΔΝΤ

Πάντως χθες στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα, όπου τα μέλη του ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στην χώρα μας και πρωτίστως για το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Οι πληροφορίες λένε ότι αν και κατά την διάρκεια του ΔΣ του Ταμείου αυτή η εξέλιξη δεν σχολιάστηκε από κανένα, ωστόσο το Ταμείο την εξέλαβε ως ένα πρώτο θετικό δείγμα γραφής σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη απέναντι στον οποίον η ηγεσία του ΔΝΤ έχασε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Παρά το ό,τι το ΔΝΤ παρακολουθεί μέχρι στιγμής τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα εκ του μακρόθεν, ο Πόλ Τόμσεν έχει εξουσιοδοτηθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ να παρακολουθήσει την σημερινό Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο ίδιος εν συνεχεία θα ενημερώσει την γενική Διευθύντρια του Ταμείου αν ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει εκ μέρους της Αθήνας προτάσεις που θα είναι κοντά στις τελευταίες συζητήσεις που γίνονταν πριν την αναγγελία του δημοψηφίσματος, ώστε να μπορέσουν να πιάσουν την άκρη του νήματος από εκεί που χάθηκε. Όπως τονίζει πηγή του ΔΝΤ στο TheTΟC "όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι προτάσεις της Αθήνας θα αξιολογηθούν ως ικανοποιητικές για να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που διεκόπη". Είναι πάντως γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών στο ΔΣ του Ταμείου εμφανίστηκαν "μουδιασμένοι" κατα την χθεσινή συνεδρίαση για την Ελλάδα, λόγω της δυναμικής του "όχι" όπως αποτυπώθηκε στην ψήφο της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια ώρα από πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζονται να εκπέμπεται το μήνυμα προς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους να κάτσουν από κοινού στο ίδιο τραπέζι και να βρουν μία λύση με ταυτόχρονη παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Μετά την χθεσινή παρέμβαση του Λευκού Οίκου, ακολούθησε αντίστοιχη παρέμβαση και από το State Department. "Περιμένουμε όλες τις πλευρές να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μία εποικοδομητική επίλυση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department παραδεχόμενος ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ ενέχει και γεωστρατηγικούς λόγους.

O Θάνος Δημάδης είναι ανταποκριτής του ALPHA στην Ουάσιγκτον


http://diulistirio.blogspot.gr/



Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus