Διυλιστήριο: Διαγραφή χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Διαγραφή χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών


Μη ρήξη με την ΕΕ, αναπτυξιακό πακέτο, διαγραφή χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και μεταρρυθμίσεις που θα είναι διατεθειμένο το πολιτικό σύστημα να πραγματοποιήσει, περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών μετά την επτάωρη σύσκεψή τους υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ανακοινωθέν εκφράζει τη σύγκλιση όλων των αρχηγών, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αναλάβει την διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ταυτόχρονα να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για ότι προκύψει, ενώ οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να κάνει μια καλύτερη διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω στους συγκεκριμένους άξονες, αλλά και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώνει σε κάθε καμπή.

Οι τέσσερις άξονες-στόχοι είναι:

1. Να επιδιωχθεί μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη.

2. Η συμφωνία θα περιέχει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα.

3. Η συμφωνία να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για την οικονομική ανάπτυξη.

4. Να επιδιωχθεί διευθέτηση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

Φυσικά, στόχος της προσπάθειας θα είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη με τους εταίρους, με καθαρό ορίζοντα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:

"Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

• Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
• Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
• Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
• Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ."

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ και η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν ανακοινωθέν το οποίο αναμένεται σε λίγα λεπτά και στο οποίο δεσμεύονται ότι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προοπτική αυτή..

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να υπογράψει τό αίτημα αυτό.«Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια με σκληρά μέτρα» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εξηγώντας ότι είτε συμφωνία με μνημόνια, είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι συνολική ρήξη με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι «είναι στο χέρι της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Καμμένος.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus