Διυλιστήριο: Βενιζέλος: «Κανείς δε μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ»

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Βενιζέλος: «Κανείς δε μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ»


«Να συγκληθεί αμέσως και πάλι το συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων πριν από την υποβολή των ελληνικών προτάσεων και κυρίως πριν από την σύνοδο της Κυριακής, καθώς δεν αρκεί η τηλεφωνική ή η κατ” ιδίαν ενημέρωση», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του για τις αποφάσεις της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να καταστεί σαφές», υπογραμμίζει, «ότι κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, τουλάχιστον χωρίς κανονικό δημοψήφισμα που να θέτει στον ελληνικό λαό, με απλό και ευθύ τρόπο, αυτό το ερώτημα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να γίνει ένα ακόμη -έστω κανονικό- δημοψήφισμα, αλλά να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώ», συμπληρώνει και προσθέτει ότι «η εντολή του κ. Τσίπρα είναι σαφής και οριοθετημένη. Εντολή εξόδου από το ευρώ ο κ. Τσίπρας δεν έχει. Το «Οχι» που ζήτησε ο κ. Τσίπρας έλαβε 61%», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, «και ερμηνεύθηκε με την κοινή δήλωση των αρχηγών των κομμάτων ως εντολή διαπραγμάτευσης και όχι ως εντολή ρήξης».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν δυστυχώς να μιλήσουν ανοικτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενδεχόμενο που νομικά ανοίγει, σύμφωνα με τις Συνθήκες, το θεσμικό σενάριο της έστω προσωρινής εξόδου ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ ου και η σύγκληση την Κυριακή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και όχι μόνο των 19.

«Οι ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμών με τη διαχρονική τους μυωπία είναι μεγάλη, αλλά η ευθύνη της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης έγκειται στην αποφυγή της καταστροφής της χώρας και η ευθύνη αυτή είναι ιστορική και τεράστια», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογραμμίζει: «Το αντίθετο. Ο ίδιος μπορεί όμως να πει ότι έχει εντολή απόρριψης των όρων στους οποίους είπε «Οχι» το 61% του εκλογικού σώματος απαντώντας σε ένα ερώτημα που ανέμιξε σκοπίμως όσα δέχτηκε και όσα απέρριψε, μέχρι τις 25 Ιουνίου, η κυβέρνησή του. Αυτή η αντίφαση μπορεί να αποδειχθεί εθνικά καταστροφική. Για το λόγο αυτό πρέπει η αντίφαση αυτή να αρθεί τάχιστα, ώστε την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία συμφέρουσα για το Έθνος ενόψει των συνθηκών. Όχι συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση, αλλά διαπραγμάτευση χωρίς περιττές και επικίνδυνες μπλόφες. Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν αρκετά, αλλά η Ελλάδα κινδυνεύει με αλυσιδωτή υποβάθμιση που θα λάβει διαστάσεις εθνικής καταστροφής».

Και καταλήγει ο κ. Βενιζέλος: «Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των χειρισμών ανήκει προφανώς στην κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως δεν είναι η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και η εκ των υστέρων κατανομή των ευθυνών, αλλά η αποτροπή τετελεσμένων που μπορεί να θίξουν καίρια το ιστορικό κεκτημένο και τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus