Διυλιστήριο: VIDEO - Παυλόπουλος: Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης των θυμάτων της θηριωδίας

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

VIDEO - Παυλόπουλος: Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης των θυμάτων της θηριωδίας


«Συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της θυσίας των τραγικών θυμάτων της θηριωδίας που συντελέσθηκε, στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σ' όλο τον κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».

Αυτά τόνισε,μεταξύ άλλων,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση που έκανε σήμερα στα Καλάβρυτα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Καλάβρυτα, για την 72η επέτειο από το ολοκαύτωμα, «σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μεσ' από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, το πρωί τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Επίσης, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές του δρόμου θυσίας, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 1.000 δρομείς.

Δηλώσεις Βίτσα, Χρυσοβελώνη και Λεβέντη από τα Καλάβρυτα

«Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο να θυμόμαστε, αλλά πρέπει και να λειτουργούμε σήμερα, ώστε ναζιστικά μορφώματα να μη σηκώνουν κεφάλι» κάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στα Καλάβρυτα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
«Οι κάτοικοί τους που θυμούνται, οι περισσότεροι πια από ιστορίες, το τι έγινε εδώ αλλά έχουν και την ευκαιρία να ζουν σε μαρτυρικά χώματα, η νέα γενιά που έρχεται στα Καλάβρυτα για να μάθει, όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι μόνο η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινή προσπάθεια είναι τα εφόδια μας για να πάμε μπροστά», σχολίασε περαιτέρω, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανάπτυξη της σύγχρονης πόλης των Καλαβρύτων.

«Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τον γερμανικό στρατό κατοχής σαν σήμερα πριν από εβδομήντα δύο χρόνια, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και στον "σκληρό δίσκο" της παγκόσμιας κοινότητας. Αποτελεί διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα της ναζιστικής κτηνωδίας και της εκδικητικής βαρβαρότητας, και ταυτόχρονα, σύμβολο των θυσιών και του ηρωισμού, της αντίστασης και του αγώνα των Ελλήνων για το μέγιστο των δικαιωμάτων, την Ελευθερία, απέναντι στο ναζισμό και τον φασισμό» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούν με απέραντο σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ενός από τα πιο φρικτά και απεχθή εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της εφιαλτικής ναζιστικής κατοχής. Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Καλάβρυτα, όπως επίσης η σφαγή του Διστόμου καθώς και οι άλλες σφαγές από τους ναζί στην πατρίδα μας, μας υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο πως το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων δεν μπορεί με τίποτα να παραγραφεί» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus