Διυλιστήριο: Η Ελλάδα προώθησε ψήφισμα στον ΟΗΕ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η Ελλάδα προώθησε ψήφισμα στον ΟΗΕ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας υιοθετήθηκε, ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η απόφαση για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται το υπόβαθρο που θα ευνοεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Ωστόσο, έγινε λίγες μόλις μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους, αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», επισημαίνοντας ότι η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο».

Ειδική μνεία γίνεται στην Απόφαση για την «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας», η οποία καλεί τα κράτη-μέλη σε κινητοποίηση για επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS.

Η απόφαση είχε ευρείας αποδοχή από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus