Διυλιστήριο: Η ιστορία επαναλαμβάνεται... ως κακόγουστη φάρσα (ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ)

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η ιστορία επαναλαμβάνεται... ως κακόγουστη φάρσα (ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ)

Tο 1831 ο Αδαμάντιος Κοραής, σε ηλικία 83 ετών, γράφει ένα μανιφέστο με τίτλο «Προς τους Ελευθέρους Έλληνας».

Ο σπουδαίος φιλόσοφος και πατριάρχης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού είχε προβλέψει λίγο πριν το τέλος της ζωής του, με εκπληκτική ακρίβεια, όλα αυτά τα θλιβερά που συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας. Μέχρι –ακόμα- και την βρισιά του Θόδωρου Πάγκαλου, που αποκάλεσε Έλληνες πολίτες «κοπρίτες», είχε κατά κάποιο τρόπο «προφητεύσει» και «ερμηνεύσει». (Κ. Σκανδάλης, 2011).

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, ότι ο Κοραής εξηγεί, στο κείμενο / μανιφέστο του (185 χρόνια πριν), τις αιτίες των σημερινών μας δεινών και είχε προειδοποιήσει τους τότε Έλληνες τι έπρεπε να πράξουν για να αποφύγουν την προδιαγεγραμμένη σημερινή καταστροφή (Κ. Σκανδάλης, 2011). (Φυσικά οι Έλληνες – ως είθισται- έκαναν ακριβώς τα αντίθετα).

Το παραθέτω λοιπόν (με επεξηγηματικές σημειώσεις μέσα σε αγκύλες του Κ. Σκανδάλη και Σ. Καμπιώτη) και ο καθένας, που διαθέτει την ελάχιστη κριτική ικανότητα, ας εξάγει τα συμπεράσματά του:



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Παράκλησις ομογενούς γέροντος

Φίλοι ομογενείς, εις μίαν από τας Ελβετικάς συμπολιτείας, επάνω του προεδρικού θρόνου, φέρονται γραμμένα τα δύο ταύτα ονόματα. Ελευθερία και Πατρίς (Liberte et Patrie). Το Λακωνικόν επίγραμμα τούτο είναι πολλής διδασκαλίας μεστόν, άξιον όχι μόνο να επιγράφεται εις τα πολιτικά συνέδρια, αλλά και να το φέρη κρεμαστόν πας ένας πολίτης εις το στήθος ως ιερόν εγκόλπιον και φυλακτήριον της ειρήνης, της ελευθερίας, της αρετής, εις ένα λόγο της ευδαιμονίας του. Από τα δύο ταύτα, πατρίδα λέγω και ελευθερίαν, αδιαιρέτως ενωμένα, κρέμεται όσην η Πρόνοια μας εσυγχώρεσε ν' απολαύσωμεν εις τον παρόντα κόσμο ευδαιμονίαν. Εν από τάλλο χωρισμένον δεν αρκεί να μας καταστήσει ευδαίμονας [...]

Τα μέσα ταύτα (δια την απόλαυσιν τινός καλού) είναι τα εξής:

Πρώτον μέσον. Να μείνετε ως διέταξεν απ' αρχής το προσωρινόν πολιτικόν σας σύνταγμα, αβασίλευτοι [συμβούλευσε δηλαδή, το νέο ελληνικό κράτος να είναι δημοκρατία -όπως ιδρύθηκε στην Επανάσταση- και όχι μοναρχία όπως το επιθυμούσαν οι ξένες "προστάτιδες" δυνάμεις και οι ντόπιοι ολιγαρχικοί]. [...]

ή ακόμα χειρότερα όπως συμβαίνει σήμερα με την επιβολή μιας διεθνούς υφέρπουσας και φασίζουσας πολιτικής η οποία κατακλύζει και εκμαυλίζει τα πάντα και τους πάντες, εκπορευόμενη από μία απολυταρχική και νεοταξική κάστα ακρας φασιστικής και εγκληματικής νοοτροπίας.

Αβασίλευτοι [έλεγε τότε αλλά ποιος τον άκουε], διότι η σημερινή πτωχή της Ελλάδος κατάστασις δεν είναι ικανή να υποφέρη βασιλείαν, πράγμα και καθ' αυτό βαρυδάπανον, και μέλλον όχι μόνον να σας καταστήση πτωχότερους, αλλά και να αμαυρώση όλους σας τους υπέρ της ελευθερίας λαμπρούς αγώνας και να σας καταβυθίση εις τον έσχατον βαθμόν της ατιμίας. Εσείς σήμερον, φίλοι ομογενείς, πολιορκείσθε από δύο φατρίας -[για κάνετε μια αντιπαραβολή με το σήμερα]- και τρέχετε κίνδυνον να μεταπέσετε από την Επτανησιακήν ψώραν [εννοεί τους κόντιδες και άλλους "ευγενείς"] εις την Φαναριακήν λέπραν [εννοεί τους Φαναριώτες τουρκόδουλους ολιγαρχικούς]. [Αλήθεια ποια η διαφορά σήμερα; Οταν από την μία έχουμε τους Δεξιονεοφιλελεύθερους και από την άλλη τους Αριστερονεοφιλελεύθερους;]

Αι δύο αύται φατρίαι, αι καταπολεμούσαι σήμερον μία την άλλην [πάντα φαινομενικά], ευθύς όταν ίδωσι βασιλέα εις την Ελλάδα μέλλουν (μην αμφιβάλλετε) να ομονοήσωσιν ως αδελφοί -[γιαυτό και σήμερα εναλλάσονται ή πάνε όλοι μαζί/ναζί στο ΝΑΙ σε ΟΛΑ]-, να περικυκλώσωσιν ως ανδράποδα τον νεοφανή βασιλέα [σήμερα θεσμοί/τρόικα], να συγκροτήσουν αυλήν, να τον μεταμορφώσωσιν εις δεσπότην, αν σέβεται το " Ουχ ούτως δε έσται εν υμίν", ή να τον καταστήσωσι δεσποτικώτερον, αν τρέφη τα οποία σπανίως οι βασιλείς αποστρέφονται δεσποτικά φρονήματα και να τον διδάσκωσι πώς και μέχρι πόσου να σας φορολογή, δια να συμμερίζωνται μ' αυτόν τους ιδρώτας σας,

(φίλοι αναγνώστες, συμπατριώτες και συναγωνιστές, το παρακάτω μπήκε επι τούτου με κεφαλαία, διότι πάντα αυτός ήταν ο στόχος τους) ΝΑ ΣΑΣ ΒΥΖΑΝΩΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΡΚΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΟΥΣΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΕΣ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΥΠΟΘΗΚΗΝ ΕΙΣ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΜΕΛΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΟΝ ΑΡΚΟΥΜΕΝΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ. ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΩΣΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ [...].

Εάν εξεναντίας φορτισθήτε βασιλέα, δεν έχετε να φοβήσθε μόνον (ως έλεγα) το βαρυδάπανον -[σήμερα η έννοια ή αλληγορία της λέξης ¨βασιλέας¨ λαμβάνει πολλές μορφές και ερμηνείες]- . Άλλο τούτου μυριάκις (χιλιάδες φορές) βαρύτερον και αισχρότερον σας προσμένει, η καταφρόνησις. [...] .αφού σας στραγγίξωσιν όλους τους ιδρώτας (κοινώς θα σας ξεζουμίσουν), μέλλουν και να σας καταφρονώσιν ως δούλους χρεωστούντας να τρέφετε και να στολίζετε την αργίαν των [τεμπελιά τους] και να σας ονομάζωσι Σκυλολόγιον (Canaille), καθώς μας ονόμαζαν Κιοπέκ οι Τούρκοι [και κοπρίτες κατά Θεόδωρον Πάγκαλο καθώς και άννοους κατά Θεοδώραν Μητσοτάκη με το περιβόητο ¨ας πρόσεχαν¨ ]. Τοιαύτη είναι η διάλεκτος όλων των ολιγαρχικών.

Πώς άλλως ημπορούσαν να διακρίνωνται από τους αδελφούς των οι τιτλοφορούμενοι ευγενέστατοι, ενδοξότατοι, εξοχώτατοι, εκλαμπρότατοι (βλ. σήμερα προέδρους, αρχηγούς, πρωθυπουργούς, υπουργούς, γ. γραμματείς και .... φαρισαίους....) , παρά ονομάζοντες τους λαούς άθροισμα σκύλων; Ναι, φίλοι ομογενείς, Σκυλολόγιον! Ποίους; Εσάς, εκ των οποίων εγεννήθησαν οι Βότσαροι, οι Νικήται, οι Μιαούλοι, οι Κάναροι και άλλοι αείμνηστοι ήρωες. Ποιοι; οι μη όντες καλοί να τεκνογονώσι παρά Αρχοντόπουλα, Τσελεπίδας, Βεϊζατάδας [τίτλοι "ευγενείας" των πλουσίων γόνων] και άλλα αντικοινωνικά μισάδελφα, ανθρωπόμορφα θηρία (Σήμερα βλ. γόνοι ακάματοι, γκατζετάκηδες, σκαφάτοι, θεατρίνοι, απαίδευτοι φιλοτομαριστές, ανάλγητοι, .....)

Άλλο, φίλοι ομογενείς, όσων είπα πολύ πλέον αισχρόν και αξιοθρήνητον. Όχι μόνον θέλουν να σας ονομάζει Σκυλολόγιον [όπως π.χ ο πάλαι ποτέ Πάγκαλος σας αποκαλεί κοπρίτες, ή η Θεοδώρα και άλλοι με γκρίζα φρασεολογία άννοους], αλλ' όλη των η σπουδή και η ασχολία θελ' είσθαι να σας καταστήσωσιν αληθώς Σκυλολόγιον. Μη δυνάμενοι πλέον να ζήτε εντίμως από τους κόπους των ιδίων έργων, των αργών την αργίαν μέλλετε να ζηλεύσετε [των τεμπέληδων την τεμπελιά να ζηλεύσετε], αυτούς να μιμήσθε, αυτούς να κολακεύετε, ως δεσπότας και κυρίους σας, και αυτών ανδράποδα να γίνεσθε και σκύλοι, δια να τρέφεσθε καν ως " Κυνάρια από των ψιχίων των πιπτόντων από της τραπέζης αυτών" [για να τρέφεσθε ως σκυλάκια από τα ψίχουλα που θα πέφτουν από τα τραπέζια τους] (Ματθ. ιε΄, 27).

Αυτά προειδοποιούσε ο σοφός Αδαμάντιος Κοραής πριν 185 χρόνια, οι τότε Έλληνες δεν τον άκουσαν και ¨σήμερα φτάσαμε εδώ που ήμαστε¨ όπως ακριβώς τα προέβλεψε. Ωστόσο, επειδή ο λόγος του είναι πάντα επίκαιρος, σκέφθηκα να τον αναδημοσιεύσω με την ελπίδα να βρει σήμερα πιο καλούς και περισσότερους ακροατές να τον λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους και σύντομα, γιατί άλλος καιρός δεν μας μένει, να αποτινάξουμε αυτή την αισχρή ολιγαρχία από τον τόπο μας και να ζήσουμε -επιτέλους- ελεύθεροι (Κ. Σκανδάλης, 2011).

Σπύρος Καμπιώτης
Πανεπιστημιακός
Προεδρεύων της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής
της Ένωσης Αδέσμευτων Ελλήνων (ΕΝΑ-Ε)
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus