Διυλιστήριο: Ντίξον: Στην Ελλάδα έγινε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. - Πώς τα υπολογίζει

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Ντίξον: Στην Ελλάδα έγινε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. - Πώς τα υπολογίζει


Σας παραθέτουμε το άρθρο του φιλελεύθερου δημοσιογράφου Χιούγκο Ντίξον στις 15 Αυγούστου του 2015, στο οποίο υπολογίζει την αξία του νέου δανείου και τους όρους αποπληρωμής και εκτιμά ότι αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους της τάξεως των 41 δισ. ευρώ. Για όσους βιαστούν να προδικάσουν ότι ανήκει στους φιλικά προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, σας παραθέτουμε και την φωτογραφία από ένα άρθρο υπέρ του Κ.Μητσοτάκη . Απορούμε γιατί κατά την χθεσινή συζήτηση για εξεταστική μόνο για το τρίτο μνημόνιο (γιατί άραγε όχι για όλα) η Νέα Δημοκρατία, η οποία επί Σαμαρά είχε ως σημαία, ότι η εξεταστική θα είναι μία, για το πως μπήκαμε στα μνημόνια, δεν ''θυμήθηκε'' αυτό τον τρόπο υπολογισμού. 

Αναλυτικά, το άρθρο του Χιούγκο Ντίξον, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup για το νέο δάνειο:

«Η ευρωζώνη μόλις χορήγησε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους της τάξεως των έως και 55 δισ. ευρώ.

Περιμένετε. Νόμιζα ότι η ευρωζώνη δεν επρόκειτο να συζητήσει για ελάφρυνση χρέους πριν από την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος της Αθήνας και αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο, το νωρίτερο.

Ναι, αυτό είναι αλήθεια, σε ό,τι αφορά το παλιό χρέος. Ομως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν ένα νέο δάνειο έως 86 δισ. ευρώ. Αυτό το δάνειο θα έχει πολύ μακρά μέση ωρίμανση (32,5 χρόνια) και πολύ χαμηλό επιτόκιο (περίπου 1%). Υπολόγισα την παρούσα αξία αυτού του δανείου σε 45 δισ., πολύ λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ. Κάντε την αφαίρεση και έχετε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. ευρώ.

Πώς υπολόγισα την παρούσα αξία των 45 δισ. ευρώ; Η βασική υπόθεση είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο. Επέλεξα το 5%. Μπορείτε να σκεφτείτε το προεξοφλητικό επιτόκιο ως το επιτόκιο το οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει αν ήταν σε πιο σταθερή κατάσταση. Το ποσοστό είναι ξεκάθαρα κάτω από την τρέχουσα απόδοση 9% στα 30ετή ομόλογά της, αλλά επίσης είναι αρκετά πάνω από το 1% που χρεώνεται γα το νέο δάνειο. Το 5% είναι κάπου στη μέση. Αλλά αν διαφωνείται με το 5%, εισάγεται μία διαφορετική υπόθεση σε αυτή τη λογιστική εργασία ελάφρυνσης χρέους.

H δεύτερη βασική υπόθεση είναι ότι το επιτόκιο που η Ελλάδα θα καταβάλλει για το νέο δάνει. Αυτό θα είναι το κόστος χρηματοδόστησης του ESM, που θα δώσει και το δάνειο στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο είναι περίπου 1%. Αλλά κατά τα επόμενα 32,5 χρόνια θα κυμανθεί και σίγουρα θα είναι άνω του 1%. Επέλεξα να κάνω τον υπολογισμό με 2% κατά μέσο όρο.

Η άλλη απλουστευτική υπόθεση που έχω κάνει είναι πως το νέο δάνειο θα εξοφληθεί σε ένα μέρος σε 32,5 χρόνια και ότι ο τόκος θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο μέχρι τότε. Βέβαια, η Ελλάδα θα ελπίζει σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους το φθινόπωρο. Αλλά οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι του νέου δανείου είναι μία προκαταβολή των προθέσεων των δανειστών».

Αρχικά, ο Χιούγκο Ντίξον υπολόγιζε στο άρθρο του, με βάση την αξία του νέου δανείου και τους όρους αποπληρωμής, ότι η ελάφρυνση χρέους ήταν της τάξεως των 55 δισ. ευρώ, ωστόσο, αργότερα αναθεώρησε και έκανε τη νέα του εκτίμηση (ότι δηλαδή η ελάφρυνση χρέους φθάνει τα 41 δισ. ευρώ). Οπως ο ίδιος εξηγεί, αναθεώρησε το ποσό καθώς έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι το επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα ua ποικίλλει ανάλογα με το κόστος χρηματοδότησης του ESM και δεν θα είναι σταθερό, στο 1%.

Πηγήwww.iefimerida.gr
https://diulistirio.blogspot.gr

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus