Διυλιστήριο: Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων: Όχι στο Λονδίνο, στην Καβάλα

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων: Όχι στο Λονδίνο, στην Καβάλα


Εσείς γνωρίζατε πως η Ελλάδα έχει το δικό της μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, ανάλογο της Madame Tussaud’s; Και μάλιστα στην Καβάλα; Μάθετε λοιπόν πως έχει και δημιουργός του είναι ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, που έχει φιλοτεχνήσει ομοιώματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων και σας περιμένει να τα επισκεφτείτε.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη πρωτοδημιουργήθηκε το 2010, σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 150 τ.μ., όταν ο κ. Κοκκινίδης, μετά από χρόνια ενασχόλησης με την κατασκευή ομοιωμάτων, αποφάσισε να τα εκθέσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό Κηπιά, Ελευθερούπολης Καβάλας.



Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας, ενώ από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, κι ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική. Όταν ήταν μαθητής Λυκείου, έπεσαν τυχαία στα χέρια του εικόνες κέρινων ομοιωμάτων και του έκανε εντύπωση το πως ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό. Όπως σημειώνει, «Η ενασχόληση μου με τα κέρινα ομοιώματα ήρθε κάπου στη εφηβεία. Η αφορμή ήταν φωτογραφίες με κέρινα ομοιώματα από μεγάλα μουσεία του κόσμου. Το πρώτο κέρινο ομοίωμα «γεννήθηκε» εκείνη την περίοδο. Ήμουν 16 ετών όταν φιλοτέχνησα το ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον.»

Όντας αυτοδίδακτος, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, ενώ ακολούθησε το ομοίωμα της Τζένης Καρέζη. Τον Μάρτιο του 1999 για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Θέλοντας όμως να γνωρίσει όλα τα μυστικά της τέχνης των κέρινων ομοιωμάτων, απευθύνθηκε σε εκείνους που με τα έργα τους τον είχαν ωθήσει να ασχοληθεί με την τέχνη του κεριού, στο μουσείο της Madame Tussaud. Του πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια, λύνοντας απορίες, και χρησιμοποιώντας πλέον άλλα μέσα, το αποτέλεσμα βελτιώθηκε και ο χρόνος μειώθηκε.



Μετά από προσωπικές εκθέσεις των κέρινων ομοιωμάτων του σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καβάλα, κατέληξε να ανοίξει το δικό του μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, σε μια σταθερή πια έκθεση που λειτουργεί καθημερινά. Όπως αναφέρει, «Το να δημιουργηθεί το μουσείο ήταν κατά κάποιο τρόπο μία φυσική εξέλιξη, αφού τα έργα δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα σε ένα εργαστήρι απλά, ενώ ούτως ή άλλως ακόμη και τότε υπήρχε ενδιαφέρον κόσμου να τα δει.»

Εικοσιτέσσερα είναι τα ομοιώματα που φιλοξενούνται στο μουσείο σήμερα, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα έργα. Οι ελληνικές προσωπικότητες που συναντάμε στο μουσείο είναι αυτές των Μελίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κώστας Βουτσάς, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μίμης Πλέσσας, Βούλα Πατουλίδου, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Τσαρούχης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μαρία Κάλλας, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θοδωρής Ζαγοράκης και Ζωζώ Σαπουντζάκη. Υπάρχει επίσης κι ένα ομοίωμα του ίδιου του Θεόδωρου Κοκκινίδη, που φιλοτέχνησε πάνω στην δοκιμή των νέων του τότε τεχνικών, το 2002.


Η διαδικασία δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρονοβόρα, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Κοκκινίδης, «Ένα ομοίωμα για να δημιουργηθεί χρειάζονται τέσσερις έως έξι μήνες. Πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η μορφή στον πηλό. Μετά από το πήλινο έργο θα δημιουργηθούν καλούπια από γύψο ώστε τα μέρη που φαίνονται να περάσουν στο κερί και το σώμα στον πολυεστέρα. Τα μαλλιά είναι φυσικά και φυτεύονται σχεδόν τρίχα τρίχα.»


Όπως προσθέτει, με αφορμή την τελευταία του δημιουργία, το ομοίωμα του Daniel Craig, «Όταν δουλεύω ένα έργο, μελετάω τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, προσπαθώντας να καταλάβω που αυτά συναντιούνται. Στο συγκεκριμένο έργο, υπήρχε μία ιδιαιτερότητά. Έπρεπε να μελετήσω τον Daniel Craig ως Daniel Craig, αλλά και να κατανοήσω τον πράκτορα James Bond ώς χαρακτήρα. Έπειτα από αρκετούς μήνες παρατήρησης, μελέτης και δημιουργίας το ομοίωμα έφτασε στην ολοκλήρωση του και πήρε τη θέση του στο μουσείο.»


Πως επιλέγει ποια προσωπικότητα θα αποτυπώσει στη συνέχεια; «Η επιλογή στο ποιο πρόσωπο θα «περάσει» στο κερί έχει να κάνει με την διαχρονικότητα της προσωπικότητας, την σημαντικότητα αλλά και το πόσο αγαπητή είναι στο κοινό.» Μάλιστα, ο κ. Κοκκινίδης έχει θέσει τώρα το θέμα της επιλογής στο κοινό, δίνοντας την δυνατότητα ψήφου για το ποιο θα είναι το επόμενο ομοίωμα στην ιστοσελίδα του, www.kerinaomoiomata.gr. Η επιλογή θα είναι ανάμεσα στους Τζένιφερ Λοπέζ, Τσάρλι Τσάπλιν, Αλέκο Αλεξανδράκη και Αριστοτέλη Ωνάση.


Το μουσείο λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου, ενώ πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο, τόσο από την Καβάλα, όσο και από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Γιατί δεν ρίχνετε λοιπόν κι εσείς μια ματιά σε μια κοντινή εξόρμηση;

*Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 έως τις 18.00 τους μήνες από Οκτώβριο – Μάιο και από τις 10.00 έως τις 20.00 τους μήνες από Ιούνιο – Σεπτέμβριο, με γενική είσοδο 5 ευρώ.





Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus