Διυλιστήριο: Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Τσίπρα – Στη «σέντρα» το Βερολίνο

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Τσίπρα – Στη «σέντρα» το Βερολίνο



Μπορεί στο εσωτερικό η κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για την τακτική των συμμαχιών που επιχειρεί να οικοδομήσει, τα πράγματα ωστόσο εκτός συνόρων δείχνουν πως η «μεγάλη εικόνα» δικαιώνει τον Αλέξη Τσίπρα.

Έχοντας το βλέμμα του στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Αθήνας για τα μείζονα ζητήματα του χρέους, των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και της εν εξελίξει αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας μετά από δύο χρόνια «μαύρο πρόβατο» και «αντάρτης» της Ευρώπης τείνει να καταρρίψει τις πολιτικές περιχαρακώσεις, βρίσκοντας πλέον ευήκοα ώτα και σε χώρους που αποστρέφονται την Αριστερά.

Και τούτο, όχι διότι αίφνης ασπάστηκαν τις ιδέες της αλλά γιατί αποτελεί κοινή λογική πως με συνέχιση της λιτότητας όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απλά θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

«Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι τα επιχειρήματα Τσίπρα ακούστηκαν στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη χείρα βοηθείας που τείνει ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ακόμα και ο πλέον κακεντρεχής δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως η χθεσινή ομιλία και οι προτάσεις Γιούνκερ αποτελούν επί της ουσίας την μεταφορά της Διακήρυξης των Αθηνών μέσω της ατζέντας της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν την παρέμβαση Γιούνκερ είχε προηγηθεί η σχεδόν ταυτόσιμη τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρίσκεται στα χαρακώματα εδώ και καιρό με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο αμφισβήτησε τη μονεταριστική πολιτική του Βερολίνου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη η Ευρώπη να υιοθετήσει πιο κοινωνική ατζέντα και να φροντίσει για τους αδυνάμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει εξάλλου και ο αμερικανικός παράγοντας, με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο Βερολίνο πως πλέον έχει τελειώσει η αντιπαράθεση για το κατά πόσο πρέπει να υποστηριχθεί η λιτότητα ή η ανάπτυξη.

«Αυτή την στιγμή όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας εμμέσως στο Βερολίνο και τον Γερμανό ομόλογό του την διπλωματική – για πρώτη φορά – απομόνωση της Γερμανίας για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη.

Όλες οι διαπιστώσεις αυτές μόνο αδιάφορο δεν αφήνουν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των επιχειρημάτων του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Για αυτό το λογο στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι με την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και διπλωματία που ακολουθεί η κυβέρνηση, η Αθήνα έχει αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της ως «παίχτης» στη γεωπολιτική σκακιέρα, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρωτοβουλία Τσίπρα για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus