Η Βίλα Αμαλίας είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Το ιστορικό κτίριο της διασταύρωσης Χέυδεν και Αχαρνών στην πλατεία Βικτωρίας ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, πλήρως ανακαινισμένο έπειτα από την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, στεγάζοντας το 2ο Γυμνάσιο Αθηνών.
Ύστερα από την επιθυμία που εξέφρασαν τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αθηνών, το συγκεκριμένο κτίριο να λειτουργήσει ξανά ως σχολείο, η Βίλα Αμαλίας ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Αθηναίων, σε μία ενέργεια που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και ανοίγει τις πόρτες της ξανά μετά από 43 χρόνια. Μελέτη για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου είχε κάνει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων το 1998, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αθηνών βλέπουν την επιθυμία τους να γίνεται πραγματικότητα από τη δημοτική αρχή.
Όλα ξεκίνησαν από την πλέον όμορφη και παραδοσιακή συνοικία της Πλάκας, όπου λειτούργησε πρώτη φορά το 2ο Γυμνάσιο. Η πρώτη μεταστέγασή του έγινε στο κτίριο του πρώην Βασιλικού Τυπογραφείου στη Σταδίου, όταν η Αθήνα είχε αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται δημογραφικά. Στη συνέχεια, το κτίριο επί των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών φιλοξένησε τη δεύτερη μεταστέγαση του γυμνασίου από το 1932 έως το 1973. Σύμφωνα με τον εκδότη και απόφοιτο του 2ου Γυμνασίου των Αθηνών, Σάμη Γαβριηλίδη, η Βίλα Αμαλίας ονομάστηκε έτσι από τον Τύπο λόγω των καταληψιών, οι οποίοι είχαν καταλάβει πρώτα ένα κτίριο που ανήκει στο ίδρυμα Ωνάση στη λεωφόρο Αμαλίας και εκδιωκόμενοι από εκεί, κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του πρώην 2ου Γυμνασίου των Αθηνών. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε επισημάνει στο παρελθόν πως, κατά τη γνώμη του, η Βίλα Αμαλία δεν θα υπήρχε αν δεν είχε καταληφθεί και κατοικηθεί, καθώς είχε χαρακτηρισθεί οριστικά ακατάλληλη από το 1973. Μετά από αυτή τη χρονιά, το σχολείο μεταστεγάστηκε για τελευταία φορά στην Πλατεία Βάθης, όπου συγχωνεύτηκε με το 42ο Γυμνάσιο Αθηνών.
Διάσημοι Έλληνες των γραμμάτων, των τεχνών και της δημόσιας ζωής, αποφοίτησαν από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων.Ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος, ο πρώην δημοσιογράφος και υποδιευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle Άγγελος Μαρόπουλος, o ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο πολιτικός Δημήτρης Ρέππας, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός είναι κάποιοι από τους χιλιάδες απόφοιτους του ιστορικού γυμνασίου. Ορισμένοι από αυτούς υπήρξαν και συμμαθητές, διατηρώντας στενούς δεσμούς φιλίας, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, οι οποίοι αποφοίτησαν το 1953.
»Τον Θεόδωρο κι εμένα ο Λευτεράκης μας σνόμπαρε συστηματικά: έγραφε πιο πούρα δημοτική από μας, διάβαζε πιο προχωρημένη λογοτεχνία και του άρεσε να εμφανίζεται σαν τύπος λαϊκός και ολίγον μάγκας. Στην τάξη μας ήταν ακόμα ο Τρύφωνας Καρατζάς, σήμερα ηθοποιός, και ο Αγγελος Μαρόπουλος, δημοσιογράφος που τον έμαθε το πανελλήνιο στα χρόνια της δικτατορίας από τις εκπομπές του στην Ντόϋτσε Βέλλε...». Μάλιστα, ο Αλέκος Φασιανός, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84, εξέφρασε την επιθυμία του ώστε η Βίλα «να γίνει πάλι γυμνάσιο όπως ήταν και να συνεχίσει τον ρόλο του, να βγάζει καλούς μαθητές και ανθρώπους στην κοινωνία, αντί να γίνονται καταλήψεις».
Πηγή www.protothema.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου