Διυλιστήριο: Η ζωή στα σχολεία της Αθήνας δεν σταματά το μεσημέρι εξαιτίας της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η ζωή στα σχολεία της Αθήνας δεν σταματά το μεσημέρι εξαιτίας της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος



Από 17 Οκτωβρίου οι εγγραφές για τα «Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων», με αποκλειστικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας των «Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων», ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να μετατρέψει το σχολείο σε κύτταρο δημιουργίας και κέντρο της γειτονιάς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, ανακοίνωσε ότι εφεξής για 25 σχολεία της πρωτεύουσας η ζωή δεν θα σταματά το μεσημέρι. Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και με αποκλειστικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συγκεκριμένα σχολεία της Αθήνας τα απογεύματα παραμένουν ανοιχτά με προγράμματα και δραστηριότητες για μαθητές και μεγάλους, συμβάλλοντας στο ζωντάνεμα της γειτονιάς. Οι εγγραφές ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

«Τα προγράμματα, που αναπτύσσονται και στις επτά δημοτικές κοινότητες, καθιστούν το σχολείο κέντρο αναφοράς για την γειτονιά και συντελούν στο να γίνει περισσότερο ενεργή, συμμετοχική και ενδιαφέρουσα η καθημερινότητα στις τοπικές κοινότητες της πόλης μας» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι τα «Ανοιχτά Σχολεία» αποτελούν μια πρωτοβουλία καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, που εφαρμόζεται από το 2015 και βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά – ανοιχτά στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υποβάλει προτάσεις δράσεων περισσότεροι από 150 φορείς. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 27 φορείς που θα υλοποιήσουν 41 δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο ο Δήμος θα συνεχίσει να δέχεται προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

«Την πρώτη χρονιά η λειτουργία ήταν πιλοτική. Από φέτος, και χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε ανοιχτά 25 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι τα σχολεία αυτά να γίνουν πόλος έλξης για όλους, τους μαθητές, και των γύρω σχολείων, τους γονείς και τους κατοίκους της γειτονιάς, της κοινότητας».

Τα σχολικά κτίρια και οι αυλές τους θα παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό, γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες, για όλες δηλαδή τις ηλικίες.

Τα «Ανοιχτά Σχολεία» είναι άμεσα συνυφασμένα με το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα». Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιείται σε 12 σχολικά κτίρια από τον δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αποκλειστικό δωρητή το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα συνδυάζει τις εργασίες επισκευής, με τον συμμετοχικό, παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου. Όπως είπε η αντιδήμαρχος για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, από την προηγούμενη σχολική χρονιά μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, ψυχολόγους και παιδαγωγούς προσέγγισε τις σχολικές κοινότητες όλων των βαθμίδων -από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως λύκεια- σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων. Ο στόχος ήταν να αφουγκραστεί η ομάδα τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, έτσι ώστε ο ανασχεδιασμός του σχολικού χώρου να βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος, εξήρε την ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων που δε βρήκε σκοπέλους σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στερεότυπα, σημειώνοντας ότι οι εργασίες στα σχολικά έγιναν τέτοιο τρόπο ώστε να η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά του θετικού αντίκτυπου, σε όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές της Αθήνας.

Επιπλέον, σε χώρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο, ένα πλήρως εξοπλισμένο Maker Space. «Πρόκειται για μια δομή σύγχρονης τεχνολογίας, με 3D printer και εξοπλισμό, που δίνει τη δυνατότητα στις σχολικές κοινότητες να βελτιώνουν αυτόνομα τις συνθήκες των σχολείων τους» δήλωσε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ουγγρίνης.

Μία ακόμη παράμετρος του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» είναι ένα τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την παιδαγωγική αναβάθμιση του σχολικού χώρου, που έχει προγραμματίσει για τον Νοέμβριο η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και στους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη των σχολικών κτιρίων στο δήμο της Αθήνας αλλά και σε όμορους δήμους.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus