Διυλιστήριο: Φίλτρο στους πλειστηριασμούς από τους συμβολαιογράφους

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Φίλτρο στους πλειστηριασμούς από τους συμβολαιογράφους


Τη στιγμή που η Δικαιοσύνη συνεχίζει με νέες αποφάσεις να «κόβει» χρέη και δόσεις «υπερχρεωμένων νοικοκυριών», οι συμβολαιογράφοι «κόβουν» από την πλευρά τους για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τους πλειστηριασμούς κύριων κατοικιών που επρόκειτο να γίνουν σήμερα, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν -κατόπιν σχετικής άδειας- πλειστηριασμοί για οικόπεδα, κινητά πράγματα, αγροτεμάχια, ξενοδοχεία, βιομηχανικούς ή βιοτεχνικούς χώρους κ.λπ.

Η νέα «ασπίδα προστασίας» που παρέχουν και πάλι διάφορα περιφερειακά δικαστήρια σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες υψώνεται έμμεσα και στον τομέα των πλειστηριασμών, καθώς οι συμβολαιογράφοι απέχοντας πάλι από τις σημερινές διαδικασίες στα Ειρηνοδικεία «μπλοκάρουν» στην πράξη το ενδεχόμενο να «βγουν στο σφυρί» κύριες κατοικίες για 3η συνεχόμενη εβδομάδα, με προοπτική να συνεχίσουν πιθανότατα την αποχή και την επόμενη εβδομάδα, αφού συνδέουν τις αντιδράσεις τους με τη νομοθετική ρύθμιση που αξιώνουν να προωθηθεί άμεσα για πληρέστερη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ανακοίνωση
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των συμβολαιογράφων, υπό τον πρόεδρό της Γ. Ρούσκα, ζητά από την πολιτεία να διασφαλίσει την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, που αποτελούν μέρος της απονομής της δικαιοσύνης, και ταυτόχρονα να νομοθετήσει άμεσα την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, βελτιώνοντας παράλληλα την ισχύουσα προστασία της και από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τράπεζες.


Για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση η κυβέρνηση έχει πάντως να αντιμετωπίσει το «αγκάθι» της αντισυνταγματικότητας που έθεσε απόφαση Ειρηνοδικείου, σχετικά με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι συμβολαιογράφοι θα παρέχουν άδεια για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για πλειστηριασμούς εκούσιους ή με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων (που κινδυνεύουν να καταστραφούν), πλοίων, αεροσκαφών, ξενοδοχειακών μονάδων, επαγγελματικών, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων, καθώς και για πλειστηριασμούς που επισπεύδουν τράπεζες, το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, που δεν έχουν ως αντικείμενο κατοικίες.

Στο μεταξύ, το «παζλ» των δικαστικών αποφάσεων που παρέχουν ανακούφιση σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες συμπληρώνουν:

• Προσωρινή διαταγή δικαστηρίου στην Πελοπόννησο, που για χρέη 23.000 ευρώ όρισε ως μηνιαία δόση εξόφλησης ποσό 40 ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη την κάκιστη οικονομική κατάσταση της οφειλέτριας, λόγω και της ανεργίας της για κάποιο διάστημα), με προοπτική να καταβάλλεται το ποσό ?όπως είχε προταθεί? από τη σύνταξη συγγενούς της.

• «Κούρεμα» οφειλής σχεδόν 90.000 ευρώ που έχει από στεγαστικό δάνειο ένας ιδιωτικός υπάλληλος, με «μπλόκο» στην εκποίηση της κύριας κατοικίας του 112 τ.μ., όπου συγκατοικεί με τη σύζυγό του (που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας) και το ανήλικο παιδί του. Εχοντας και οι δύο εισοδήματα σχεδόν 1.425 ευρώ τον μήνα (με το αναπηρικό επίδομα) αλλά και αυξημένες ανάγκες στη διαβίωσή τους, ορίστηκε δόση αποπληρωμής 150 ευρώ μηνιαίως.

• Προστασία προσωρινής μορφής σε ζευγάρι με 3 παιδιά, που έχουν οφειλή ύψους 278.000 ευρώ και συνολικό εισόδημα 1.120 ευρώ από αγροτικά εισοδήματα και σύνταξη. Εμποδίζοντας την εκποίηση της α' κατοικίας και «παγώνοντας» μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης τη νομική και πραγματική κατάσταση περιουσιακών στοιχείων αναγκαίων (αγροτεμαχίων κ.λπ.), το δικαστήριο όρισε σε 200 ευρώ τη μηνιαία καταβολή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή www.ethnos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus