Διυλιστήριο: Πολιτική εντολή Μοσκοβισί να «νομιμοποιηθούν» οι ανακοινώσεις Τσίπρα για συντάξεις και ΦΠΑ

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Πολιτική εντολή Μοσκοβισί να «νομιμοποιηθούν» οι ανακοινώσεις Τσίπρα για συντάξεις και ΦΠΑΒρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ως ανταλλαγή πολιτικών μηνυμάτων, εκ του ασφαλούς, κρίνουν τις εκατέρωθεν κινήσεις, Αθήνας και Λουξεμβούργου, κύκλοι των Βρυξελλών, υπενθυμίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν έχει παγώσει τίποτα, καθώς οι τακτικές διοικητικές πράξεις για την ανταλλαγή επιτοκίων και λήξεων ομολόγων δεν επρόκειτο να εκτελεστούν τις επόμενες δέκα μέρες, αλλά ήταν γνωστό ότι θα συνέβαιναν από τον Ιανουάριο και ως το καλοκαίρι.

Αυτό όμως που καθιστά τις κινήσεις, ανώδυνες, προς το παρόν είναι ότι η πλευρά της Κομισιόν στην Τρόικα, έχει την πολιτική εντολή Μοσκοβισί να βοηθήσει την κυβέρνηση να “νομιμοποιήσει” τις ανακοινώσεις Τσίπρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει πολλές ευκαιρίες να αποδείξει “που θα βρει τα λεφτά”, να φέρει ισοδύναμα, ή να κάνει ό, τι άλλο χρειαστεί για να εξομαλύνει την κατάσταση.

Αυτό ήταν γνωστό στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ESΜ που αφενός ζήτησαν προχθές το βράδυ από την τρόικα, “λογιστική εκτίμηση για τα μέτρα”, όσο και από την Αθήνα που “δεν είχε κάτι να χάσει”.

Η Τρόικα μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Μοσκοβισί, δεν έχει ολοκληρώσει αυτή τη λογιστική δουλειά - όπως είπαμε αυτό θα γίνει με ισοδύναμα ή με πόθεν έσχες (να αποδείξει η κυβέρνηση ότι τα λεφτά και το περιθώριο υπάρχουν).

Το πολιτικό μήνυμα όμως που εστάλη δεν παύει να είναι σαφές: δεν νοούνται μονομερείς ενέργειες και οι διαδικασίες έχουν ουσία και πρέπει να τηρούνται.

Βεβαίως η κυβέρνηση είχε ενθαρρυνθεί από την υπέρ του δέοντος - όπως υποστηρίζουν κύκλοι των δανειστών - υποστήριξη Μοσκοβισί.

Ακόμα όμως και έτσι θα έπρεπε να περιμένει την πιστοποίηση του πλεονάσματος, την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού και άλλα πολλά πριν αποφασίσει να δώσει 13η σύνταξη.

Το μήνυμα ελήφθη από την Αθήνα, της οποίας τα κίνητρα παραμένουν ασαφή. Οι Βρυξέλλες, η Χάγη, το Λουξεμβούργο, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, δεν ανησυχούν για την πιθανότητα να προκηρυχθούν εκλογές, αλλά για την ζημιά που μπορεί αυτές να κάνουν στην οικονομία και το χρόνο που θα χαθεί.

Η κατάσταση θυμίζει έντονα τις μέρες του 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός πήγαινε στο Βερολίνο για να ξεκαθαρίσει την εξέλιξη μιας άλλης τότε αξιολόγησης.

Την Παρασκευή - καθώς επί της ουσίας τέτοιες συζητήσεις δεν θα γίνουν στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη - ο πρωθυπουργός θα κάνει μια πλήρη ανασκόπηση των λειτουργιών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο με την Α. Μέρκελ.

Το ότι θα ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από το ρεπορτάζ, αλλά το βέβαιο είναι ότι ΔΝΤ χωρίς λεφτά σημαίνει παρέκκλιση από τις κοινοβουλευτικές αποφάσεις σε 6 κράτη μέλη.

Έξι κράτη μέλη ψήφισαν με νόμο τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ό, τι συνέβη ως τώρα ήταν εντός προγράμματος και αν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί άλλο πρόγραμμα από την αρχή - κάτι πολύ δύσκολο εν μέσω εκλογών.


Όπως είχε γράψει η Realnews, το χρονικό όριο για να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά είναι ο Απρίλιος - πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος.

Πηγή: Real.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus