Διυλιστήριο: Σχεδόν ταυτόχρονα, τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βερολίνο, , Άγκυρα, Ζυρίχη

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Σχεδόν ταυτόχρονα, τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βερολίνο, , Άγκυρα, Ζυρίχη

Γερμανία 

Στους 12 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο- Φορτηγό εισέβαλε σε χριστουγεννιάτικη αγορά

Το φορτηγό που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου χθες βράδι, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48, ήταν πιθανώς επίθεση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, παραμένει αδιευκρίνιστη, δήλωσε η αστυνομία.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τοπικές πηγές ασφάλειας σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύποπτος που συνέλαβαν ήταν από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.

«Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο», είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους», πρόσθεσε. Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘επίθεση’ ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν».

Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συνωστίζονται ενήλικες και παιδιά γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα πράγματα, σε μια ετήσια παράδοση που γιορτάζεται σε όλη τη Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Άριελ Ζουράβσκι, ιδιοκτήτης πολωνικής εταιρείας με νταλίκες στην οποία ανήκε το φορτηγό, είπε ότι ο οδηγός του φορτηγού δεν εργαζόταν για αυτόν. «Δεν ήταν ο οδηγός μου», είπε ο Ζουράβσκι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN 24. «Το επιβεβαιώνω, γιατί είναι ξάδερφός μου», πρόσθεσε.

«Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι ένα φορτηγό έχει εισέλθει σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο», αναφέρει η τοπική εφημερίδα Berlin Morgen.


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ ανέφερε σε δήλωσή του, πως ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς είχε συμβεί.

Σύμφωνα με το RT, οι αρχές εντόπισαν ύποπτο αντικείμενο σε εκκλησία κοντά στο σημείο που χτύπησε το φορτηγό. Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι αρχές γνωστοποίησαν πως το φορτηγό φέρει πολωνικές πινακίδες και ανήκει σε μια εταιρεία διανομής από την Πολωνία. Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι το φορτηγό αναχώρησε από την Πολωνία με προορισμό το Βερολίνο αλλά πως στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) χάθηκε η επικοινωνία με τον οδηγό.

Τουρκία 

Αστυνομικός ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

Υπέκυψε τελικώς στα τραυματά του ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόβ ο οποίος πυροβολήθηκε από έναν άνδρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε έκθεση φωτογραφίας.Την είδηση μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και πρόκειται για αστυνομικό, πληροφορία που επιβεβαιώνουν και οι τουρκικές αρχές ασφαλείας. Ο δράστης δεν ήταν εν ώρα υπηρεσίας και το όνομά του είναι Mevlüt Mert Altıntaş.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την μητέρα και την αδελφή του δράστη.

Σύμφωνα με τα ίδια πρακτορεία, ο δράστης της επίθεσης επίσης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας, ενώ συνολικά τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση. Στην αίθουσα βρίσκονταν περισσότερα από 70 άτομα.

Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία. Ο δράστης της επίθεσης φέρεται σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μπήκε
στη γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ο δράστης μίλησε «για το Χαλέπι» και είπε ότι ήθελε «εκδίκηση».

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή αποκλεισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες.

Οι τουρκικές αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την ρωσική πρεσβεία μετά την ένοπλη επίθεση στο Ρώσο πρέσβη. Ο δήμαρχος της Άγκυρας δήλωσε πριν από λίγο ότι η επίθεση είχε ως στόχο να καταστρέψει τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν αστυνομικός ενώ ανέφερε ότι ήταν οπαδός του Γκιουλέν.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, έκρινε πριν από λίγο ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία», είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Την ίδια άποψη εξέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φατίχ Εκέ: «η σφαίρα εναντίον του πρεσβευτή (της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι) Καρλόφ δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο. Είχε επίσης στόχο τις τουρκορωσικές σχέσεις», έγραψε.



Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Γκι-μουν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter και τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».

Τον φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας «ειδεχθούς» επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» κι εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό».




Πυρά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Πυρά ακούστηκαν πριν από λίγο κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να κυκλοφορούν κοντά στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία μετά από αναφορές για πυροβολισμούς στην περιοχή.

Το «σε εξέλιξη περιστατικό» συνέβη μόλις δύο ώρες μετά την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.

Το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ βρίσκεται περίπου 2,5 μίλια μακριά από την γκαλερί όπου δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης κι έχει τεθεί υπό αποκλεισμό.

Ελβετία

Ένοπλη επίθεση σε ισλαμικό κέντρο – Δύο σοβαρά τραυματίες

Ένας άνδρας, ντυμένος με μαύρα ρούχα και μαύρο σκούφο, εισέβαλε σε ένα τέμενοςστην Ζυρίχη ανοίγοντας πυρ ενάντια σε πιστούς που προσεύχονταν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

Οι δύο από τους τρεις άνδρες – 30, 35 και 56 ετών – τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία της Ζυρίχης.

Ο φερόμενος ως δράστης, ένας άνδρας περίπου 30 ετών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διέφυγε από το σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως ανέφεραν οι αρχές, ένα πτώμα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό συνδέεται με την ένοπλη επίθεση. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αστυνομία τόνισε πως συνέλεξε αποδεικτικά στοιχεία εντός του κτιρίου, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα κίνητρα ή το υπόβαθρο του υπόπτου.


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus