Διυλιστήριο: Επιχείρηση προβοκάτσια της «Ομάδας Παπασταύρου» για τις λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Επιχείρηση προβοκάτσια της «Ομάδας Παπασταύρου» για τις λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς



Μιλούν για «αντισημιτισμό» και συγκρίνουν τις έρευνες της Αστυνομίας για τις λίστες «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς» (και τα Panama Papers) με τις ναζιστικές μεθόδους

Ε πικίνδυνη προβοκάτσια κατά της Ελληνικής Αστυνομίας και της σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ υλοποιεί, πριν και μετά την προ εβδομάδος επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ, η «επενδυτική ομάδα Παπασταύρου» που ήλεγχε ή διαχειριζόταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αγνώστου -ως επί το πλείστον- προελεύσεως.

Η προβοκάτσια εκδηλώνεται σε μια κατεξοχήν ευαίσθητη περίοδο, κατά την οποία -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ο κύριος Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως η αναθεωρημένη διμερής Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2013, θα κυρωθεί σύντομα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με έγγραφα, στοιχεία και μαρτυρίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ο δικηγόρος-επενδυτής Στ. Παπασταύρου (γνωστός από τη θητεία του στο Μαξίμου επί Αντ. Σαμαρά), ο συνεταίρος του και καταζητούμενος διεθνώς (για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος) επιχειρηματίας Αγγ. Μεταξάς και πρόσωπα του επαγγελματικού και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος έχουν υιοθετήσει νέα τακτική για να παρεμποδίσουν τις εναντίον τους έρευνες των Αρχών για τα δικά τους οικονομικά εγκλήματα, αλλά και για τη συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος τρίτων προσώπων-πελατών τους.

Συγκεκριμένα, όσο και αν ακούγεται αδιανόητο, αποδίδουν τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. και των οικονομικών εισαγγελέων στις οικίες υπόπτων της «λίστας Λαγκάρντ», της «λίστας Μπόργιανς» και των Panama Papers σε «αντισημιτικές επιθέσεις»! Προσθέτουν ότι η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη βρίσκονται υπό την «επιρροή ακροδεξιών ομάδων» και, επιπλέον, κάνουν συγκρίσεις των αστυνομικών και των εισαγγελικών ερευνών με τις εισβολές των ναζιστικών στρατευμάτων σε σπίτια Ελλήνων πολιτών επί Κατοχής.

Κατά τα ίδια ακλόνητα στοιχεία, η τακτική του κ. Παπασταύρου κι άλλων μελών του επαγγελματικού και του φιλικού του κύκλου δεν περιορίζεται σε συζητήσεις στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας απαλλαγής τους από τις βαριές ποινικές ευθύνες και από τον καταλογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους. Αλλωστε, ήδη ο κ. Παπασταύρου, κατόπιν (κατά δήλωσή του) δανεισμού από φιλικό του πρόσωπο, έχει καταβάλει πρόστιμο 3.300.000 ευρώ και, επίσης, πρέπει να πληρώσει και το 2017 τον αναλογούντα στο δάνειο (χαρτόσημο έχει καταβληθεί;) φόρο, ύψους έως 1.320.000 ευρώ, ενώ ο κ. Μεταξάς κρύβεται για να μην πληρώσει το πρόστιμο άνω των 10.000.000 που του έχει καταλογιστεί.

Επικίνδυνες κινήσεις


Πηγές, με πολυετή εμπειρία στην εξέλιξη της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ αλλά και Ελλάδας – Ελβετίας, επεσήμαναν στη «δημοκρατία» ότι η «ομάδα Παπασταύρου» δεν διστάζει πλέον να υπονομεύσει, προς ίδιον όφελος, τις διμερείς σχέσεις, τις οποίες -υποτίθεται πως- υποστήριζε, μέσω φιλικών προσώπων και επιχειρηματιών διεθνούς δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, εξηγούν σχετικά πως οι συνεργάτες του κ. Παπασταύρου έχουν άμεσο συμφέρον να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και να μην υλοποιηθεί η αναθεωρημένη Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας, επειδή οι διατάξεις της προβλέπουν την επέκτασή της και σε άλλους τομείς, πέραν της δίωξης των ναρκωτικών, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του 1995. Οι αναθεωρημένες διατάξεις ορίζουν, μεταξύ άλλων, την ευρεία αντιτρομοκρατική συνεργασία, την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης και, επίσης, την (σημαντική και για τις έρευνες «τύπου Λαγκάρντ») κοινή δράση κατά οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών, με τη χρήση νέων μεθόδων επιστημονικής ανάλυσης.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας των κινήσεων της «ομάδας Παπασταύρου» είναι και το γεγονός ότι, πέραν των συνομιλιών Τσίπρα - Νετανιάχου, οι συκοφαντίες κατά της ΕΛ.ΑΣ. εκτοξεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση της Ομάδας Αστυνομικών Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Ισραήλ, στην Αθήνα, εντός του Νοεμβρίου. Είχαν προηγηθεί σημαντική συνεδρίαση της ίδιας ομάδας στην Ιερουσαλήμ, τον Μάιο, συνάντηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστρατήγου Κων. Τσουβάλα, με την πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν - Αμπα τον Ιούλιο και συνεργασία κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. με την αεροπορική εταιρία EL AL στο Τελ Αβίβ, τον Σεπτέμβριο.


Οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις

Οι παροικούντες τη Νέα Δημοκρατία, τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον νυν πρόεδρο του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη γνώριζαν μέχρι τώρα πως ο κ. Παπασταύρου και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν τις σχέσεις τους μαζί τους, μήπως βρουν κάποια ασπίδα κατά του ΣΔΟΕ και της Δικαιοσύνης. Γνώριζαν, επίσης, την πρωτοφανή ιστορία του ταξιδιού του κ. Παπασταύρου, τον Αύγουστο του 2012, μαζί με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στην Ελβετία, για να συζητήσουν θέματα φορολόγησης Ελλήνων καταθετών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος, αλλά όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, και του καταζητούμενου πλέον συνεταίρου του Αγγ. Μεταξά!
Αντίθετα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον ρόλο του κ. Παπασταύρου στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και στην καθυστέρηση κύρωσης της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας που είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ιερουσαλήμ (με τη συνοδεία του τότε συμβούλου του Μαξίμου) τον Οκτώβριο του 2013.


Συμφωνία


Οι κύριοι Σαμαράς και Νετανιάχου είχαν συμφωνήσει στον ορισμό συνδέσμων μεταξύ των δύο πρωθυπουργικών γραφείων για την αποφυγή της γραφειοκρατίας και την ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Η ισραηλινή πλευρά ήταν συνεπής και κύρωσε τη Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας τον Αύγουστο του 2014, αλλά ο κ. Παπασταύρου (που ήταν ο επικεφαλής όλων των επισκέψεων του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό) έκανε κάτι διαφορετικό: αντί να «τρέξει» το θέμα, μοίρασε τους φακέλους στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, καθυστέρησε να ενημερώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν εισήγαγε καν το θέμα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και ούτε προχώρησε σε προεργασία ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Οι παραλείψεις του κ. Παπασταύρου ανακαλύφθηκαν μόλις προ μηνών, όταν η ισραηλινή πλευρά υπενθύμισε την εκκρεμότητα στην ελληνική, ώστε να υπάρχει και το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τις συνεδριάσεις των Ομάδων Αστυνομικών Εμπειρογνωμόνων.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus