Διυλιστήριο: Κοτζιάς: Οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια



Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά στην πρόκληση του Ερντογάν ο οποίος τόνισε ότι οι Έλληνες φταίνε και η Ελλάδα αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Μάλιστα προειδοποίησε τη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», απάντησε από τη Γενεύη ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως είπε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

"Σκοτώθηκαν" Αναστασιάδης - Κοτζιάς - Σοβαρή διάσταση μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας

- Έξαλλος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας φώναζε στον Αναστασιάδη για την στάση των Κυπρίων απέναντί του
- Οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σε όλο το ξενοδοχείο
- Η ελληνική πλευρά μένει σταθερή στις θέσεις για εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής
- Αλγεινή εντύπωση από την παρουσία Αναστασιάδη στις διαπραμετεύσεις χωρίς την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας


Η κίνηση και μόνο του Νίκου Αναστασιάδη να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς την επίσημη ιδιότητά του και να εξισώσει εαυτόν με τον εκπρόσωπο ενός μη αναγνωρισμένου κρατιδίου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Γιατί η κίνηση αυτή είναι μακριά από τις εκπεφρασμένες θέσεις της Κύπρου και την στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος με άλλους ηγέτες στην θέση του κ. Αναστασιάδη.

Αυτό, και όχι μόνο, έχει προκαλέσει σοβαρή ρήξη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr η διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγο στην Γενεύη όταν έγινε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά.

Οι δυο άνδρες τσακώθηκαν άγρια στο λόμπι του ξενοδοχείου και οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σχεδόν σε όλο το κτίριο! Η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε δηλώσει με νόημα ότι "όλοι έχουμε ιστορικές ευθύνες για το Κυπριακό".

Η Αθήνα επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της κρίσης που υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης" που πρόσκειται στο Νίκο Αναστασιάδη με τίτλο «Συνέχεια ήθελε ο γ.γ. όχι όμως ο Κοτζιάς» και υπότιτλο: «Σύγχιση από εσπευσμένες ανακοινώσεις του Έλληνα υπεξ».



Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι όλη η διαδικασία οδηγείται σε ναυάγιο και στην ουσία για να μην δοθεί τώρα το σήμα τέλους ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία για τις 18 Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά είναι σταθερή στις θέσεις της και σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό εδώ και χρόνια, έχει δίκιο.

Πάντως, θα καταβληθεί προσπάθεια η κόντρα να μην πάρει άλλες διαστάσεις και ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε δημοσίως τον κ. Κοτζιά για την συμβολή του στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή www.newsbeast.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus