Διυλιστήριο: Επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου της Ίμβρου. Βαρθολομαίος : '' Η Ίμβρος αναγεννάται από την τέφρα''

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου της Ίμβρου. Βαρθολομαίος : '' Η Ίμβρος αναγεννάται από την τέφρα''



Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Σχοινούδι της Ίμβρου η τελετή κοπής της πίτας που διοργάνωσε ο ΕΠΣΙ (Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου) παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ που επισκέπτεται το νησί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά την απαγγελία ποιημάτων από τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κάλαντα που ακούστηκαν από την χορωδία των μαθητών, μιλώντας φανερά συγκινημένος, αφού βλέπει μετά από μισό αιώνα στο νησί να ακούγονται και πάλι οι φωνές των μαθητών της ελληνικής παιδείας είπε:

“Βρίσκομαι τώρα εδώ ως Ίμβριος Πατριάρχης, μεταξύ των Ιμβρίων συμπατριωτών μου, σε μια Ίμβρο που αναγεννάται από την τέφρα. Σαν τον φοίνικα. Πώς να μην είμαι γεμάτος από συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, όταν βλέπω και θαυμάζω το γεγονός, όπως λένε τα ιερά μας βιβλία, το γεγονός της ανασυγκροτήσεως, της αναπτύξεως, της εξελίξεως, της ανατροπής των πραγμάτων της Ίμβρου. Θαυμάζω και απορώ και εξίσταμαι. Πώς ήρθαν τα πράγματα όταν μέσα στην δεκαετία του 60 και του 70 και λίγο στην δεκαετία του 80 που όλα τάσκιαζε η φοβέρα. Ήταν μαύρα και σκοτεινά, χωρίς ίχνος ελπίδος και προοπτικής. Πώς φτάσαμε στις αρχές του 2017 να έχουμε σχολεία από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Μόλις τώρα, δυο τρία χρόνια που αρχίσαμε, να έχουμε ήδη 33 παιδιά.”

Στην συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του στους εκπαιδευτικούς και ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στο να φτάσει αυτή η στιγμή και ειδικότερα τον κ. Βίγκα, και τις δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Τουρκίας.

Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας που έδωσε την άδεια επαναλειτουργίας και την ελληνική στο πρόσωπο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουίκ, για την συμπαράσταση την βοήθεια και το αμέριστο ενδιαφέρον της και θυμήθηκε μια συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Ναβί Αβτζί στην Μεγάλη του Γένους Σχολή σε μια διάλεξη που είχε διοργανώσει ο κ. Βίγκας για τον Ιερό Ναό Παναγίας του Βλάχσαραϊ:

“Συνήντησα πρόσφατα τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο οποίος προηγουμένως όταν ήταν υπουργός Παιδείας, μας έδωσε τις άδειες και μας διευκόλυνε. Καθώς καθόμασταν δίπλα δίπλα και παρακολουθούσαμε μια διάλεξη, τον είπα κ. υπουργέ ώς Ίμβριος σας είμαι ευγνώμων για ότι κάνατε για την Ίμβρο και τους Ιμβρίους. Και μου είπε ήτανε χρέος μας να το κάνουμε” και ολοκλήρωσε τα λόγια του πριν κόψει την πίτα λέγοντας ότι: “ Θα προσεύχομαι για σας, θα βοηθώ ώστε να δούμε ακόμα καλύτερες μέρες. Διότι μπορούν να υπάρξουν και καλύτερες. Διότι μας αξίζουν εμάς τους Ιμβρίους, καλύτερες μέρες, όχι για τίποτε άλλο, αλλά διότι υποφέραμε...τόσο πολύ».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ μιλώντας στους μαθητές τους εκπαιδευτικούς και το κοινό αναφερόμενος στην πρώτη του αυτή επίσκεψη στην Ίμβρο είπε:


“ Παναγιώτατε επισκέπτομαι για πρώτη φορά τη Ίμβρο με την παρουσία σας και βλέπω με πολύ καμάρι, το όνειρό σας, το όραμά σας, να γίνεται πραγματικότητα. Μετά από 50 χρόνια, εσείς το οραματιστήκατε και επί των ημερών σας, άνοιξαν τα σχολεία εδώ. Ευχαριστώ όλους που δούλεψαν αδιάκοπα για να γίνει πραγματικότητα ότι είδα σήμερα.” Ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε όλους τους φορείς που εργάστηκαν για το εγχείρημα και τους προέδρους των Ιμβριακών σωματείων σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, για τις ατελείωτες ώρες που έδωσαν από την προσωπική τους ζωή και συνέχισε με μια πολιτική διαπίστωση αναφερόμενος στις απαιτούμενες άδειες που έδωσαν οι τουρκικές αρχές: “ Όλοι μαζί αποδεικνύουμε τί σημαίνει πολιτισμός, τι σημαίνει πολυπολιτισμός και τι σημαίνει ειρηνική συνύπαρξη όχι μονάχα λαών, αλλά και δύο διαφορετικών θρησκευμάτων. Γιατί έτσι πρέπει να πορεύεται ο κόσμος.”

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, όπου τον υποδέχθηκε λέγοντας τα εξής:

“Πάσχω από την ανίατη νόσο, της αγάπης για την Ιμβρο και την επισκέπτομαι χειμώνα καλοκαίρι με κάθε αφορμή.

O κ. Κουίκ είναι παλαιός φίλος από τα δημοσιογραφικά χρόνια, τον οποίο περιβάλλω με πολύ αγάπη και σήμερα για πρώτη φορά τον έχουμε στο νησί μας. Το ολιγότερο που μπορώ να κάνω ώς Ίμβριος για την τιμητική επίσκεψη του υπουργού ήταν να προσφέρω αυτό το απλό και απέρριτο γεύμα προς τιμήν του κι ευχαριστώ όλους εσάς που συμμετέχετε και συνγευματίζουμε και συνπνευματιζόμεθα.”

Στη συνέχεια ο υφυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκαν την ΜητρόποΛη όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αύριο το μεσημέρι θα αποχωρήσει από την Ίμβρο αφού παραστεί στην Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Μητροπολητικό Ναό.

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus