Διυλιστήριο: VIDEO - Εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά με ελληνική υπογραφή στα αυτοκίνητα της Fiat

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

VIDEO - Εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά με ελληνική υπογραφή στα αυτοκίνητα της Fiat



Σε αυτοκίνητα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Fiat" ενσωματώθηκαν, για πρώτη φορά διεθνώς, εκτυπωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα τέταρτης γενιάς, που φέρουν ελληνική σφραγίδα. Πρόκειται για τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Smartonics", τα οποία δημιουργούν μεγάλο εύρος από νέες εμπορικές εφαρμογές, έχουν υψηλή απόδοση, χαμηλό κόστος παραγωγής και ποικιλία χρωμάτων και διαφάνειας.

Το έργο “Smartonics”, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα, που εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, με τη συμμετοχή 18 ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων, συντονίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN). Στο έργο συμμετείχαν και άλλοι πέντε ελληνικοί φορείς και συγκεκριμένα τα πανεπιστήμια της Πάτρας και των Ιωαννίνων και οι εταιρείες ΟΕΤ (Organic Electronic Technologies), Αdvent (Advanced Energy Technologies AE) και Compucon. Παράλληλα, κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δυο μοναδικές παγκοσμίως πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών, βασισμένες σε δυο νέες τεχνολογίες, για βιομηχανική παραγωγή.

Στην ερευνητική αυτή προσπάθεια που βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια, εκτός από τον ρόλο του συντονιστή, τον οποίο είχε όπως προαναφέρθηκε το LTFN του ΑΠΘ, συμμετείχαν ακόμη τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Surrey και της Στουτγάρδης, η Πολυτεχνική Σχολή (Εcole Polytechnique) με το Κέντρο CNRS στο Παρίσι, τέσσερα γερμανικά ινστιτούτα Fraunhoher, το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο HZB στο Βερολίνο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες Horiba Jobin Yvon, AIXTRON, CESM, Oxford Lasers, Coatema και FIAT.

"Σε ορισμένους τομείς της τεχνολογίας και καινοτομίας πηγαίνουμε ιδιαίτερα καλά και όχι απλώς συναγωνιζόμαστε αλλά καθοδηγούμε την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στην Ευρώπη και διεθνώς. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να αξιοποιηθούν οι πιλοτικές γραμμές οργανικών ηλεκτρονικών και οι υποδομές που έχουν εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN καθώς επίσης και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, να δημιουργηθούν αναπτυξιακά έργα επίδειξης των πολλαπλών νέων εφαρμογών, να γίνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες όχι μόνον από τους παραγωγικούς φορείς που συμμετείχαν στο έργο αλλά κυρίως από άλλα επενδυτικά σχήματα, ώστε να μετατρέψουν τα καινοτομικά προϊόντα του έργου σε χρήσιμα τελικά προϊόντα" εξηγεί ο επικεφαλής του έργου και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης._

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus