Διυλιστήριο: Πλειστηριασμοί κατοικίας μ’ ένα κλικ

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Πλειστηριασμοί κατοικίας μ’ ένα κλικ

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της κατάσχεσης ακινήτων θα βρεθούν στα τέλη του καλοκαιριού χιλιάδες ιδιοκτήτες με χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για… ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τα... σφυράκια στο ίντερνετ θα αρχίσουν να χτυπούν χωρίς η απεργία των συμβολαιογράφων ή οι κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών να μπλοκάρουν πλέον τη διαδικασία στα Ειρηνοδικεία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θ. Μητράκος, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή και θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου. Όπως είπε, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που επιβαρύνουν το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς φυσική παρουσία, με ηλεκτρονικά «χτυπήματα» των ακινήτων από τους ενδιαφερόμενους.

Μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι τα πρώτα δείγματα και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του 2016, για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είναι ενθαρρυντικά.

Μειώνονται τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τη διετία 2018-19 και θα οφείλεται σε επιτυχείς ρυθμίσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται από τακτική εξυπηρέτηση των δανείων, χωρίς καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων, όπως ισχύει σήμερα.

Το συνολικό... όφελος εκτιμάται σε 30,8 δισ. ευρώ, από διαγραφές δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (11,5 δις) και μεταβιβάσεις δανείων (7,4 δισ. ευρώ).

Αντίθετα, αρνητική συμβολή εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (30,4 δισ. ευρώ).

Η αξονική των δανείων

Βάσει στοιχείων, το 44,7% (σχεδόν ένα στα δύο) των δανείων εμφανίζει καθυστέρηση. Ειδικότερα:

-στεγαστικά: 41,5%
-επιχειρηματικά: 44,4%
-καταναλωτικά: 54%.

Στα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση. Την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (26,6%) και χειρότερη τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (58,9%) και κυρίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών (68,3%).

Την ίδια στιγμή, υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στην πλειονότητα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στους κλάδους του εμπορίου (59,6%), των κατασκευών (54,7%) και της μεταποίησης (46,4%).

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus