Διυλιστήριο: Το απίστευτο χαστούκι του Τραμπ στον Ερντογάν: Πως θα αντιδράσει; Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο…

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Το απίστευτο χαστούκι του Τραμπ στον Ερντογάν: Πως θα αντιδράσει; Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με την Τουρκία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν περιγράφεται επιεικώς ως τρικυμιωδης. Η απόφαση σε ανώτατο επίπεδο της αμερικανικής ιεραρχίας για εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG), αποτελεί καταλυτικό κτύπημα στην τουρκική πολιτική και στρατιωτικη ηγεσία. 

Ένας διπλωμάτης, μου την περιέγραψε ως εξής: 

«Είναι ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Παρασκευή, και μέρες πριν ο Λευκός Οίκος να ανακοινώνει ότι η Τουρκία δικαιούται το μισό Αιγαίο. Αυτό συνέβη στον κ. Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να εξοπλίσει τους θανάσιμους εχθρούς του αγνοώντας όλες τις ανησυχίες των Τούρκων. Περίπου έτσι είναι η κατάσταση σήμερα για τον κ. Ερντογάν». 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και με δεδομένο ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν. Έφτασαν άρον-άρον στην αμερικανική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν την χθεσινή ανακοίνωση για τον εξοπλισμό των ανταρτών του YPG, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK. 

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε για μερικά λεπτά με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά σε τουρκική ιστοσελίδα στην Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε και μία θολή φωτογραφία που τραβήχθηκε λαθραία με κινητό. 

Σημασία έχει ότι ακόμα και αν συνάντησε τα μέλη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, ο κ. Τραμπ έλαβε μία απόφαση που προσβάλλει τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη λέξη φέρεται να χρησιμοποίησε ο Τούρκος στρατηγός μιλώντας την Παρασκευή στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντάνφορντ. 

Η αμερικανική απόφαση στηρίχθηκε στις προτάσεις των Αμερικανών στρατηγών και προσωπικά του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο τελευταίος απέρριψε το τουρκικό σχέδιο για κατάληψη της Ράκας στη βάση του τουρκικού σχεδίου. Στο Πεντάγωνο χαρακτήρισαν την τουρκική πρόταση πρόχειρη και είπαν στους Τούρκους συνομιλητές τους ότι θα συνεργαστούν με τους Κούρδους του YPG διότι απέδειξαν στα πολεμικά πεδία ότι διαθέτουν τη στρατιωτική ισχύ για να νικήσουν τους τζιχαντιστές. Και αυτή η αμερικανική θέση χαρακτηρίστηκε προσβλητική για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανακοίνωσε ούτε χθες την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί και μετά την «αντιτουρκική κίνηση» του Ντόναλντ Τραμπ, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι «εάν θέλει ο Ερντογάν να συναντηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Τουρκία δεν είχε αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση για στρατιωτική συνεργασία με τους Κούρδους στην πιό σημαντική και αποφασιστική επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών. Οι αναλυτές αναμένουν σφοδρή αντίδραση από τον Ταγίπ Ερντογάν λόγω και του εκρηκτικού του χαρακτήρα. Όμως μπορεί και να αποφασίσει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον «για να εκφράσει προσωπικά την οργή του» στον πρόεδρο Τραμπ, μου έλεγε το βράδυ Τούρκος συνάδελφος. 

Εάν ανακοινώσει την αναβολή της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ευθεία σύγκρουση με τους Αμερικανούς. Αυτό, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει και τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών για την περιοχή. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να ευεργετηθούν χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα. 

Ο Τούρκος δημοσιογράφος έθεσε και ένα άλλο θέμα, το οποίο θα απαντηθεί στην πράξη τις επόμενες μέρες. Μπορεί οι Αμερικανοί να δώσουν ανταλλάγματα στον Ερντογάν για να «καταπιεί» την στρατιωτική συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους του YPG. 

Ένα αντάλλαγμα είναι η παραδοση του Ιμάμη Γκιουλέν όπως ζήτησε χθες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης απο τον Αμερικανό ομόλογό του. 

Ένα δεύτερο αντάλλαγμα είναι ο τερματισμός της δικαστικής διαδικασίας του «ταμία» του Ερντογάν, του Reza Zarrab, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Νέα Υόρκη. Ο εν λόγω κύριος γνωρίζει όλες τις οικονομικές διαδρομές της οικογένειας Ερντογάν. 

Και το τρίτο αντάλλαγμα είναι η Κύπρος, όσο και αν μας ανατριχιάζει η ιδέα και μόνο. 

Οι επόμενες μέρες είναι κρισιμότατες για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ίσως επηρεάσουν και εμάς.

Η ΕΙΔΗΣΗ 

Το καψώνι του Τραμπ στον Ερντογάν: Οι Κούρδοι, οι S-400 και άλλα θέματα μολύνουν τις σχέσεις τους

Ούτε και χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επίσκεψη του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ας περιμένουμε και τη σημερινή ημέρα, αν και ο χρόνος πιέζει και ο εκνευρισμός κυριαρχεί τους πάντες στην Άγκυρα. 

Η επίσκεψη τεσσάρων ανωτέρων αξιωματούχων της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, δεν έφερε χθες αποτελέσματα και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σήμερα μέχρι την ώρα αναχώρησής τους για την Τουρκία. Βρέθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, ο πιο στενός σύμβουλος του Ερντογάν και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Πρωτόγνωρα πράγματα… 

Ως γνωστόν, και όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, θα βρίσκεται στο Όβαλ Οφις στις 16 Μαϊου. Το ανακοίνωσε με στόμφο ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά δεν επιβεβαίωσε, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο εκπρόσωπος του κ. Τραμπ. 

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τον τρόπο δράσης (και αντίδρασης) των Αμερικανών σε παρόμοιες περιπτώσεις, γνωρίζουν ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποφασίζουν οι ίδιοι -και κανένας ξένος- για τις συναντήσεις του εκάστοτε Πλανητάρχη. Όμως, το καψώνι στον Ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας δεν γίνεται επειδή ανακοίνωσε, πριν από τον Λευκό Οίκο, την επίσκεψή του. Είναι άλλοι οι λόγοι, κατά τη γνώμη μου. 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον κ. Ερντογάν, επειδή διέπραξε δύο σημαντικά λάθη (μπορώ να απαριθμήσω και άλλα πολλά βεβαίως). Και τα δύο αντιστρατεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών: 

Το πρώτο αφορά την επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG), που αποτελεί τον επιθετικό στρατιωτικό βραχίονα των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Δεν είναι δυνατόν να μην το γνώριζε ο κ. Ερντογάν. Του το είχε τονίσει άπειρες φορές ο προηγούμενος Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, το έχει επαναλάβει σε δύο συνομιλίες τους και ο σημερινός, ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Κούρδοι της Συρίας είναι πιστοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν άλλοι λαοί και χώρες στην περιοχή, που ευεργετήθηκαν από τους Αμερικανούς, κατά περιόδους συμμάχησαν με τους τζιχαντιστές. 

Ακόμα: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις υπογράμμισαν στους Τούρκους ομολόγους τους, ότι κτυπώντας τους Κούρδους της Συρίας, κτυπάτε εμάς. Άρα, ο Ερντογάν έδωσε την εντολή για το μοιραίο κτύπημα εναντίον του YPG, γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί θα αντιδρούσαν. Γιατί πήρε αυτή την απόφαση; 

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ή αν προτιμάτε, πίστεψε πως είναι untouchable, μία λέξη που χρησιμοποιούν οι μαφιόζοι στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. 

Το δεύτερο λάθος αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Οι Αμερικανοί τα έχουν πάρει στην κυριολεξία στο κρανίο και είπαν στους Τούρκους ότι η αγορά αυτή αποτελεί «εχθρική ενέργεια». Να θυμίσουμε στους αναγνώστες, ότι ευρισκόμενος την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει το υπερόπλο των Ρώσων, το οποίο ήδη παραχώρησαν και στο Ιράν. Οι Αμερικανοί κατέστησαν γνωστή τη θέση τους στον ίδιο τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. 

Η υπόθεση της πρόσκλησης στον Ερντογάν, την οποία -όπως είπαμε- ΔΕΝ ανακοίνωσε ούτε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, τείνει να προκαλέσει μεγάλη ζημία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή, ένα είναι βέβαιο: ότι οι δύο χώρες δεν βλέπουν πια με το ίδιο μάτι τις διεθνείς εξελίξεις και τις συμμαχίες, και το χειρότερο όλων είναι ότι διαφωνούν σε σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν την ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Άρα επηρεάζουν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. 

Μιλώντας με έμπειρο διπλωμάτη, μου είπε ότι «δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιο είναι το χειρότερο: Η πραγματοποίηση της συνάντησης ή η αναβολή της». 

Πιστεύει ότι έχει «βρωμίσει» τόσο πολύ η σχέση των δύο χωρών με αφορμή τη Συρία και το Κουρδικό Ζήτημα, που αν ήταν ο Ερντογάν θα επιδίωκε την αναβολή της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο. Και αυτό επειδή η συνάντηση αυτή καθ’ αυτή του κ. Τραμπ με τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας αποτελεί από μόνη της ένα εκρηκτικό μείγμα. Πρόκειται για δύο ηγέτες που πιστεύουν ότι η λέξη ΟΧΙ δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα παγκόσμια λεξικά, καθώς θέλουν να ακούν πάντα το ΝΑΙ. 

Τα θέματα της ατζέντας, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίσκεψη είναι φωτιά και λάβρα. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πεδίο συμφωνίας σε κανένα… Εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, δεν θα μπορέσουν να κρύψουν τις διαφωνίες. 

Ο ίδιος διπλωμάτης είπε και κάτι άλλο, πολύ ενδιαφέρον αλλά την ίδια στιγμή και σατανικό: Αν πραγματικά αποφασίσουν οι Αμερικανοί να τελειώνουν με τον κ. Ερντογάν, δεν χρειάζεται να τον ανατρέψουν. Θα του στείλουν τον Ιμάμη Γκιουλέν, η εκτέλεση του οποίου θα προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου εμφύλιο στη χώρα…

Πηγή:  mignatiou.com

https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus