Απέρριψε κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Δεν γίνεται προετοιμασία για καμιά ελάφρυνση χρέους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε γραπτή δήλωσή του η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι μεταρρυθμίσεις στην εφαρμογή των οποίων συμφώνησε η Ελλάδα θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους της.
«Σε ό,τι αφορά πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία (η οποία συμπεριλαμβάνεται) στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα γίνει μια εκτίμηση για το εάν είναι αναγκαία τα όποια μέτρα για το χρέος. Αυτό ισχύει ακόμη», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Με την ανακοίνωση αυτή, το υπουργείο διέψευσε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα.
Τι έλεγε το δημοσίευμα της Handelsblatt
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, το οποίο θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.
Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους στην οποία ο ESM, θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης. Το ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση.
Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια εναλλακτική είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγές της Handelsblatt ανέφεραν πως στη συνάντηση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα για να λάβει μέρος το Ταμείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο διάσωσης διάρκειας ενός έτους.
Άμεση αντίδραση από τον Υφυπουργό Υποδομών - Μεταφορών και δικτύων
Είναι προφανές πως οι Έλληνες βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Γιώργο Τράγκα, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Μαυραγάνης. Ο υφυπουργός τόνισε ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι σε ένα υψηλό επίπεδο όπως ήταν πάντα την 7ετία των μνημονίων ενώ υπογράμμισε ότι πέρυσι έγινε εκταμίευση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων. Παράλληλα ο κ. Μαυραγάνης κατηγόρησε τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βολφγκανγκ Σόϊμπλε για παιχνίδια στο θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς όπως ανέφερε η συμφωνία Αθήνας – θεσμών προβλέπει ότι πρώτα θα ληφθούν τα μέτρα για το χρέος και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η συμφωνία. Σχετικά με τη συμφωνία σημείωσε πως η κυβέρνηση πήρε ως αντάλλαγμα ισόποσα ποσά για την κοινωνία και τόνισε ότι βγαίνοντας στις αγορές θα τελειώσει η κηδεμονία συμπληρώνοντας ότι αυτό θα πετύχει φέτος η κυβέρνηση.
Λαγκάρντ για χρέος: Δεν υπάρχουν μόνο κρέας και ψάρι
Λίγο μετά την ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν για την κατάσταση στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να συνοψίσει με εύθυμη διάθεση τη δική της θέση της για τη διαμάχη γύρω από το ελληνικό χρέος, γράφει η Handelsblatt στο αυριανό της φύλλο. Για την ίδια δεν φαίνεται να αρκεί ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν μόνο γενικόλογα για πιθανές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. «Όταν πάτε σε ένα εστιατόριο ο κατάλογος έχει περισσότερες επιλογές από ό,τι μόνο κρέας και ψάρι, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση του διευθυντηρίου του ΔΝΤ την Τετάρτη», σημειώνει η Handelsblatt.
«Σύντομα η Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν να 'σερβίρουν' οι Ευρωπαίοι ως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ έχουν συντάξει έγγραφο με πιθανές επιλογές. Μεταξύ άλλων εκεί προβλέπεται μια ανταλλαγή χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ». Στο έγγραφο παρατίθενται πέντε διαφορετικές δυνατότητες για απομείωση του χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζονται με πολλές υποεπιλογές και συνδυασμούς δυνατοτήτων», αναφέρει η Handelsblatt σημειώνοντας: «Μεταξύ άλλων προτείνεται να επιμηκυνθεί η διάρκεια των υφιστάμενων δανείων διάσωσης σε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι ή ακόμη περισσότερα χρόνια. Επιπλέον η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αποστέλλουν στην Αθήνα τα κέρδη που θα αποκόμιζαν από τα ελληνικά ομόλογα». Ένα άλλο κομβικής σημασίας στοιχείο: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης EMΣ θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για 13 δις ευρώ για το 2019, σύμφωνα με το έγγραφο. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας κίνησης: Τα επιτόκια του ΕΜΣ είναι εμφανώς χαμηλότερα, οι προθεσμίες εξόφλησης των δανείων μεγαλύτερες. Η Ελλάδα έτσι θα απαλλαγεί από το βάρος. Το ΔΝΤ θα έχει έτσι τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του από τον ΕΜΣ και όχι από την Ελλάδα. Και ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την όλη διαδικασία: Είναι ήδη σαφές ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα από το βαρύ πρόγραμμα βοήθειας των 86 δις ευρω. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόλις 36 δις ευρώ».
Ζητούμενο οι ξεκάθαρες προθέσεις
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και το Βερολίνο θα μπορούσε να αρχίσει να εξοικειώνεται με μια τέτοια ιδέα. «Είναι μια επιλογή, ακούγεται σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα αποφασιστεί 'τώρα' αλλά στα μέσα του 2018.» Σύμφωνα με την Handelsblatt στο Βερολίνο επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι το διευθυντήριο του ΔΝΤ στη συνεδρίαση της Τετάρτης έστειλε σήμα ότι θα συμμετάσχει εκ νέου στη διάσωση της Ελλάδας. «Τουλάχιστον για ένα χρόνο, μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το ΔΝΤ θα μπορούσε και πάλι να βοηθήσει την Αθήνα. Αλλά μόνο εάν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό είναι και το λιγότερο ευχάριστο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει γρήγορα να προσδιορίσουν με ακρίβεια πώς θέλουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος, ακόμη κι αν τα μέτρα συμφωνηθούν μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. «Αυτό είναι κυρίως για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) ένα πρόβλημα. Λόγω των γερμανικών εκλογών θα προτιμούσε να συζητήσει για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά προτίμηση από το 2018 –αν όχι καθόλου». Από την άλλη, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Σόιμπλε επιμένει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό απαιτεί και η κοινοβουλευτική του ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός». Η Ηandelsblatt εκτιμά ότι το έγγραφο που επικαλείται ανοίγει το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Το όλο «τρικ» έγκειται στο ότι από τη μια πλευρά θα πρέπει οι πιθανές ελαφρύνσεις να τεθούν όσο πιο αόριστα γίνεται, ώστε να συμφωνήσει ο Σόιμπλε. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνταχθούν τόσο συγκεκριμένα, ώστε η επικεφαλής του ΔΝΤ να έχει την αίσθηση «ότι οι Ευρωπαίοι δεν τις προσφέρουν μόνο κρέας και ψάρι».
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου