Διυλιστήριο: Στην Τήνο το βραβείο για το περιβάλλον

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Στην Τήνο το βραβείο για το περιβάλλον



Την πρώτη θέση ανάμεσα σε 4.000 έργα κατάκτησε το ενεργειακά αυτόνομο σύστημα επεξεργασίας άλμης «Sol Brine» του ΕΜΠ


Από την
Παναγιώτα Φλώρου

Την πρώτη θέση στα Πράσινα Βραβεία (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το καλύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα των τελευταίων 25 ετών κατέκτησε το καινοτόμο σύστημα επεξεργασίας άλμης «Sol Brine», το οποίο υλοποιήθηκε στο νησί της Τήνου, την περίοδο 2010-2013, από τον Δήμο Τήνου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Tο έργο αναπτύχθηκε από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαρία Λοϊζίδου και συντονιστή τον Δήμο Τήνου, και αφορά την ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα την ανάκτηση νερού και την παραγωγή στερεού άλατος.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση όχι μόνο για την ομάδα που εργάστηκε για την υλοποίηση του έργου, αλλά για όλη την Ελλάδα» δήλωσε στη «δημοκρατία» η κυρία Λοϊζίδου. Αξίζει να αναφερθεί ότι, για τη βράβευσή του, το «Sol Brine» επιλέχθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανάμεσα σε πάνω από 4.000 ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατηγορία «Περιβάλλον».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το χρηματοδοτικό μέσο της E.E για την υλοποίηση έργων που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον. Οπως τονίζει η κυρία Λοϊζίδου, η λειτουργία του «Sol Brine» στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εφαρμόζεται η αρχή της μηδενικής απόρριψης, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως γίνεται συνήθως με το υπόλειμμα που μένει από τη διαδικασία αφαλάτωσης. H ίδια πιστεύει ότι παρόμοια έργα πρέπει να δημιουργηθούν σε Ελλάδα και Ευρώπη, και πως αποτελούν σωτήρια λύση για το περιβάλλον, καθώς δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους. Πλέον, η μικρή μονάδα που βρίσκεται στον Αγιο Φωκά της Τήνου θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του «Zero Brine», ενός διεθνούς έργου με σκοπό την ανάκτηση πόρων από τα βιομηχανικά απόβλητα.

Η βράβευση του «Sol Brine» έγινε στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας που διοργανώνεται ετησίως στην πόλη.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus