Διυλιστήριο: Διώξεις στην «ΑΚΤΩΡ» για τα έργα στα Σκόπια

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Διώξεις στην «ΑΚΤΩΡ» για τα έργα στα Σκόπια



Οι δύο κατηγορίες για απάτη ύψους 50.000.000 € και ξέπλυμα αφορούν αυτοκινητόδρομο στο κρατίδιο

Δριμύ «κατηγορώ» για απάτη-μαμούθ 50.000.000 ευρώ στα Σκόπια εξαπέλυσε χθες κατά της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έπειτα από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η δίωξη αφορά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια - Σμόκβιτσα, προϋπολογισμού 270.000.000 ευρώ, και οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στη γειτονική χώρα. Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη διαβίβαση πορίσματος της OLAF στη χώρα μας, με βάση το οποίο ασκήθηκε ποινική διώξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρίας, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ.

Τις καταγγελίες έκανε ο (τότε) αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Ζόραν Ζάεβ, σύμφωνα με τις οποίες το ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα την περίοδο 2012-2013 αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα χρήματα δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά δηλαδή διοχετεύονταν σε τρίτους, είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου.

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, ύψους 270.000.000 ευρώ, η ελληνική εταιρία κέρδισε το έργο, αν και η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της.

Οι μισθοί

Συγκεκριμένα στέλεχη της εταιρίας φέρεται ότι λαμβάνουν τεράστιους μισθούς 110.000 ευρώ μηνιαίως (σύμφωνα με την OLAF), ποσό εξωπραγματικό για οποιαδήποτε χώρα, πολλώ δε μάλλον για τα οικονομικά δεδομένα των Σκοπίων. Σύμφωνα επίσης με την αντιπολίτευση, Ελληνες πολίτες έφταναν στα Σκόπια οργανωμένα, με λεωφορεία, και δεν ασχολούνταν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, αλλά εισέπρατταν από την εταιρία, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά (20.000 έως 90.000 ευρώ) βάσει συμβάσεων έργου. Η κατασκευαστική εταιρία, πάντως, έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμα και αδικαιολόγητα» τα σχετικά δημοσιεύματα του σκοπιανού και του διεθνούς Τύπου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus