Διυλιστήριο: Αναπάντητα ερωτήματα και προκλήσεις Ράμα για την εκτέλεση Έλληνα στην Αλβανία

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Αναπάντητα ερωτήματα και προκλήσεις Ράμα για την εκτέλεση Έλληνα στην Αλβανία


Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στην Αλβανία από πυρά αστυνομικών. Το υπουργείο Εξωτερικών με μια ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα ζητά εξηγήσεις, ενώ ο Ράμα προκαλεί, κάνοντας λόγο για «τρελό» και «εξτρεμιστική ανοησία».

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αλβανία, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, δεν βρήκε στην θέση της την ελληνική σημαία που υψώνει κάθε χρόνο στο χωριό Βουλιαράτες, έξω από το Αργυρόκαστρο. Για τον λόγο αυτόν, φέρεται ότι λογομάχησε με αστυνομικούς και αποχώρησε από την πλατεία του χωριού για να επιστρέψει λίγα λεπτά αργότερα οπλισμένος με καλάσνικοφ.

Ο Κατσίφας πυροβόλησε στον αέρα τρεις ή τέσσερις φορές και ξεκίνησε να επιστρέψει στο σπίτι του, ωστόσο η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη, ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό και περίπου στις 16:00 το απόγευμα έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στον θώρακα και μία στο κεφάλι.

Η αλβανική αστυνομία υποστηρίζει ότι τον κάλεσε αρκετές φορές να παραδοθεί, όμως εκείνος έβαλε εναντίον των αστυνομικών. Αλβανικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες με διάτρητα από σφαίρες περιπολικά, η γνησιότητα των οποίων και η σχέση τους με το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει διακριβωθεί ακόμη.

Στο χωριό υπάρχει ένταση, καθώς δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα γιατί οι ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας που διαχειρίστηκαν το συμβάν επέλεξαν την εκτέλεση αντί της σύλληψης. «Μας πυροβολούσε επί μισή ώρα, τον καλέσαμε να παραδοθεί και μας πυροβόλησε» απαντά η αστυνομία, χωρίς να απαντά στα ερωτήματα που αφορούν το επιχειρησιακό σχέδιό της και το τραγικό αποτέλεσμα.
Εξηγήσεις ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε επισήμως για τον θάνατο του ομογενούς, αργά το απόγευμα της Κυριακής, και στην ανακοίνωση που εξέδωσε χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και εγκαλεί τις αλβανικές αρχές για το τραγικό αποτέλεσμα της επιχείρησης.

«Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής».

«Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο. Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την Αλβανία.

Πριν από λίγη ώρα πάντως ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάλυψε πλήρως τις αλβανικές αρχές κάνοντας λόγο για ‘εξτρεμιστική ανοησία» ενός «τρελού». «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία», ανέφερε ο Έντι Ράμα.
Απάντηση Τζανακόπουλου

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόνισε παραλλήλως ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα, όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Σημειώνεται ότι το αιματηρό περιστατικό έρχεται σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση ανοιχτών ζητημάτων της Ελλάδας με την Αλβανία, στο πλαίσιο εξομάλυνσης των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή slpress.gr

https://diulistirio.blogspot.com/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus