Διυλιστήριο: ΔΕΔΑ: Επέκταση του φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της χώρας

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΔΑ: Επέκταση του φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της χώρας



Η Ελλάδα εμφανίζεται ως «κόμβος» στο φυσικό αέριο, αλλά σχεδόν τρεις δεκαετίες από την είσοδο του συγκεκριμένου καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα καλύπτει ελάχιστες περιοχές της χώρας

Τη συγκεκριμένη κατάσταση επιχειρεί να ανατρέψει ο όμιλος της ΔΕΠΑ μέσω της θυγατρικής ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) που προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η νέα διοίκηση της ΔΕΔΑ (ο πρόεδρος Στ. Ραυτόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Στ. Μωσσέ) υποστήριξαν χθες πως το πρώτο στάδιο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύων σε 18 πόλεις τριών Περιφερειών της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη) αρχίζει αμέσως με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.
Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 172.000.000 ευρώ για την ανάπτυξη 1.130 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου, με στόχο το 2023 να καλύπτει 30.800 συνδέσεις.

Στις 18 πόλεις περιλαμβάνονται το Καρπενήσι, η Λαμία, η Χαλκίδα, η Αμφισσα, η Βέροια, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τα Γιαννιτσά, η Κατερίνη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ορεστιάδα, η Καβάλα, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα και η Ξάνθη. Στο δεύτερο κύμα επενδύσεων οι υποδομές φυσικού αερίου (γιατί κάποιες περιοχές, όπως το Καρπενήσι, δεν θα συνδεθούν με το δίκτυο κορμού, αλλά θα μεταφέρεται συμπιεσμένο φυσικό αέριο -CNG-, το οποίο θα αποσυμπιέζεται και θα διανέμεται μέσω των τοπικών δικτύων διανομής) θα επεκταθούν σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Ηπειρο.

Θα αναπτυχθούν δίκτυα 850 χιλιομέτρων, με κόστος περί τα 109.000.000 ευρώ, ώστε να συνδεθούν 15.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, πάλι με επιδότηση των τελών σύνδεσης.

Φ. Κόλλιας

https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus