Διυλιστήριο: WSJ: Σκηνικό εμπλοκής - Η Ελλάδα απορρίπτει αντιπροτάσεις των δανειστών (pdf)

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

WSJ: Σκηνικό εμπλοκής - Η Ελλάδα απορρίπτει αντιπροτάσεις των δανειστών (pdf)

Σημαντικές ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό σύστημα, τις αλλαγές στον ΦΠΑ και τη φορολόγηση επιχειρήσεων εκφράζουν οι δανειστές όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».

Όλο το έγγραφο της «Wall Street Journal» ΕΔΩ

Σκηνικό εμπλοκής διαγράφεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες μετά τη νέα πρόταση των δανειστών που επαναφέρει μεταξύ άλλων το θέμα της κατάργησης του ΕΚΑΣ. Οι δανειστές επιμένουν επίσης στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα βασικά αγαθά, και ζητούν μόνιμα μέτρα περιστολής των δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων.

Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Wall Street Journal» σε πεντασέλιδο έγγραφο με παρατηρήσεις των θεσμών, οι δανειστές επιμένουν σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έως το επόμενο έτος, τη στιγμή που η ίδια εφημερίδα μετέδιδε χθες πως το ΔΝΤ αντιτίθεται στην εξοικονόμηση πόρων από την επιβολή νέων φόρων και αυξημένων εισφορών, κι όχι από περικοπές.

Επιπλέον, οι εταίροι ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2017, τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων μεταξύ 2018 και 2020.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν στην είσπραξη 1,8 δισεκ. ευρώ το 2016 (1% του ΑΕΠ), έναντι 1,36 δισ. (0,74% του ΑΕΠ) που αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, οι πιστωτές ζητούν να περιοριστεί η αύξηση στο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 28% αντί για το 29% που έχει προτείνει η Αθήνα, δημιουργώντας ένα εισπρακτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους.

Το πακέτο αυτό θα συζητηθεί στη συνάντηση που έχει - από στιγμή σε στιγμή - ο πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όλο το έγγραφο της «Wall Street Journal» ΕΔΩ

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus