Διυλιστήριο: Γκάζι για τις ΑΟΖ από την Τριμερή

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Γκάζι για τις ΑΟΖ από την Τριμερή


Κομβικοί «παίκτες» με καθοριστική παρουσία στο γεωπολιτικά φλέγον σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου, οι ηγέτες της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επισφράγισαν τον κύκλο των μεταξύ τους επαφών με μια πεποίθηση και μια δέσμευση, που αμφότερες περιλαμβάνονται στη «Διακήρυξη των Αθηνών», όπως ονομάζεται το κείμενο-επιστέγασμα της τριμερούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε χθες στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τσίπρας, Αναστασιάδης και Σίσι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ευημερία όχι μόνο των χωρών τους αλλά συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα ανέλαβαν τη δέσμευση να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό αυτής της εν εξελίξει συνεργασίας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της «στενής συνεργασίας», οι ηγέτες συμφώνησαν μάλιστα, όπως σημειώνεται στην κοινή τους διακήρυξη, «να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών», με την εν λόγω διατύπωση να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά που επιδιώκει άλλωστε να αναζωογονήσει την εν λόγω διαδικασία.

Ανοικτή πρόσκληση

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα με νόημα ότι αυτή η διαδικασία «αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Οι τρεις ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2016 στο Κάιρο, έχοντας πλέον θέσει «τα γερά θεμέλια» μιας τριμερούς συνεργασίας, την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».

Η συνάντηση των τριών κινήθηκε θεματικά στο τρίπτυχο ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία, με την υπό συζήτηση συνεργασία να επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της διαλιμενικής συνεργασίας, των θαλασσίων μεταφορών και των υποδομών.

«Η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», σημειώνουν οι ηγέτες στο κείμενο-διακήρυξη της Τριμερούς.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με σκοπό να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην υλοποίηση κοινών έργων, με τη συμμετοχή φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών για τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών», συνεχίζουν οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Σίσι, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «εάν αξιοποιηθούν σωστά οι δυνατότητες» θα ακολουθήσουν «σημαντικά βήματα σε μια κατεύθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας».

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας που θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών, καθώς και στη δημιουργία μιας εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας.

Ενώ βγαίνουν από περιόδους κρίσης και κλυδωνισμών, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συνασπίζονται προσδοκώντας οφέλη. Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο διαύλου στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Αίγυπτος αναζητάει γέφυρες (εμπορικές, ενεργειακές κ.ά.) προς την Ευρώπη.

Αιχμές

Οι τρεις ηγέτες δεν παρέλειψαν ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ότι η συνεργασία τους δεν κινείται σε μια λογική αποκλεισμού τρίτων χωρών (βλέπε Τουρκία), αν και άφησαν σχετικές αιχμές υποστηρίζοντας εμμέσως ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στις παγιωμένες Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Οι τρεις ηγέτες πήραν θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ζήτησαν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και έκρουσαν SOS για Συρία, Λιβύη και Υεμένη.

Τριμερής Συνάντηση και με Ισραήλ

«Ανοιχτή πρόσκληση» προς άλλες χώρες σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και «πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ανοίγει πλέον τον δρόμο και για άλλες εξίσου σημαντικές τριμερείς συναντήσεις κορυφής το επόμενο διάστημα.

Σημαντικότερη μεταξύ αυτών η συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2016. Δεν είναι τυχαίο και το τηλεφώνημα που έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον κ. Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, και για τις εξελίξεις στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ αλλάζουν τα δεδομένα αναβαθμίζοντας την Ανατολική Μεσόγειο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus