Διυλιστήριο: Η «Ελληνικός Χρυσός» πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο 15,34 εκατ.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η «Ελληνικός Χρυσός» πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο 15,34 εκατ.

Η «Ελληνικός Χρυσός» θα πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο 15,34 εκατ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την κοινή προσφυγή της Ελλάδας και της εταιρείας ενάντια στην αρχική του καταδικαστική απόφαση, κρίνοντας ότι η παραχώρηση το 2003 της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου συνιστούσαν παράνομη επιδότηση. Τα μεταλλεία Κασσάνδρας είχαν πωληθεί το 1995 κατόπιν διαγωνισμού στην εταιρεία TVX Hellas έναντι του ποσού των 39,8 δισ. ευρώ. Το 2003 μεταβιβάστηκαν από την TVX Hellas στο Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ και την ίδια ημέρα πωλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» έναντι 11 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωδικαστήριο και το 2011 (απόφαση C 1006) καταδικάστηκε ότι ενίσχυσε παράνομα την εταιρεία με 15,34 εκατ. ευρώ, μέσω της παραχώρησης της μεταλλευτικής έκτασης έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και της απαλλαγής από φόρους. Το Δημόσιο από κοινού με την εταιρεία προσέφυγαν ενάντια στην απόφαση και χθες η προσφυγή απορρίφθηκε. Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον, και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές, διότι η αξία των μεταλλείων ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου, «η Ελλάδα εσφαλμένα υποστήριξε ότι η απαίτηση ανάκτησης 15,34 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να αναστείλει μια άμεση επένδυση αξίας 850 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι, αντί να τονώσει, την οικονομική ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, σε μια περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης για τη χώρα, καθώς η ενίσχυση δεν χορηγήθηκε ούτε για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, μήτε για την προστασία του περιβάλλοντος, μήτε για την απασχόληση». Επιπλέον, «η Ελλάδα, με την παρέμβασή της στην επίμαχη αγοραπωλησία, δεν περιόρισε τις απώλειες που θα είχαν προκύψει από την πλήρη παύση της λειτουργίας των μεταλλείων Κασσάνδρας». Οπως επισημαίνεται, η απόφαση του ελληνικού Δημοσίου να πωλήσει τα μεταλλεία σε χαμηλή τιμή ζημίωσε τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παρείχε πλεονέκτημα στην «Ελληνικός Χρυσός» έναντι του ανταγωνισμού της.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus