Διυλιστήριο: Θετική έκπληξη από τα κρατικά έσοδα: Υπέρβαση 1,9 δισ. ευρώ το 2015

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Θετική έκπληξη από τα κρατικά έσοδα: Υπέρβαση 1,9 δισ. ευρώ το 2015



Τα έσοδα του κρατικού υπολογισμού ξεπέρασαν τον ετήσιο στόχο κατά 1,9 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου οικονομικών για το 2015.

Ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα είχε αναθεωρηθεί στα 53,09 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. Ομως, στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει το ευρωσύστημα που εκτιμώνται σε 3,6 δισ. ευρώ περίπου.

Χωρίς τα κέρδη από τα ομόλογα, ο στόχος διαμορφώνεται σε 49,491 δισ. ευρώ περίπου ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 51,406 δισ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας υπέρβαση 1,9 δισ..

Η υπέρβαση αποδίδεται στη καλή πορεία του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και στις αυξημένες προκαταβολές φόρου σε συνδυασμό με την μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου καλοκαιριού.

Η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου λόγω των χαμηλότερων τιμών βοήθησε επίσης καθώς αυξήθηκαν τόσο τα έσοδα από τον ΦΠΑ όσο και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι η αυξητική τάση θα συνεχισθεί το 2016. Πολύ περισσότερο αν υπάρξει επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 να καταλήξει σε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ίσο με 0,25% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Ομως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία για τα έσοδα είναι σε ταμειακή βάση ενώ οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας κρίνονται σε δεδουλευμένη λογιστική βάση.

Σε κάθε περίπτωση, η θετική έκπληξη από την πορεία των κρατικών εσόδων την προηγούμενη χρονιά αποτελεί καλό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους δανειστές.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus