Διυλιστήριο: Οι εργοδότες επιτρέπεται να παρακολουθούν τις online συνομιλίες των υπαλλήλων τους

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Οι εργοδότες επιτρέπεται να παρακολουθούν τις online συνομιλίες των υπαλλήλων τους


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε νόμιμη την διαδικτυακή παρακολούθηση των εργαζομένων

Οι υπάλληλοι στην Ευρώπη πλέον θα πρέπει να το σκέφτονται πολύ σοβαρά πριν χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ για να στείλουν προσωπικά μηνύματα κατά τις ώρες εργασίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε πως οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν τις online συνομιλίες των εργαζομένων τους. 

 Η απόφαση του δικαστηρίου πως ένας εργοδότης έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες των υπαλλήλων του εν ώρα εργασίας ήρθε μετά την προσφυγή ενός Ρουμάνου μηχανικού που απολύθηκε επειδή συνομιλούσε διαδικτυακά. 

 Ο συγκεκριμένος υποστήριζε ότι καταπατήθηκε το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του, καθώς απολύθηκε τον Αύγουστο του 2007, όταν ο εργοδότης του αντιλήφθηκε ότι χρησιμοποιούσε το Yahoo Messenger για να συζητά όχι μόνο με τους συναδέλφους του, αλλά και με τον αδελφό του και την αρραβωνιαστικιά του. 

 Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας "απαγόρευε τη χρήση τέτοιων εφαρμογών για προσωπικούς σκοπούς". 

Ο απολυμένος μηχανικός είχε προσφύγει στα ρουμανικά δικαστήρια, χωρίς όμως να δικαιωθεί. 

 Όπως και η ρουμανική δικαιοσύνη, οι Ευρωπαίοι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι ο πρώην εργοδότης του παραβίαζε την ιδιωτική ζωή του και το απόρρητο της αλληλογραφίας του. Δεν είναι καταχρηστικό "ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι εργαζόμενοι εκτελούν τα επαγγελματικά καθήκοντά τους εν ώρα εργασίας", σημειώνεται στην απόφαση. Επιπλέον, ο εργοδότης έλεγξε τον λογαριασμό του νεαρού μηχανικού "πιστεύοντας ότι περιείχε τις επικοινωνίες του με πελάτες".

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus