Διυλιστήριο: Η Πειραιώς κατήγγειλε τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- Η αντίδραση των κομμάτων

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η Πειραιώς κατήγγειλε τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- Η αντίδραση των κομμάτων



Σε καταγγελία των υπέρογκων δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προέβη, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του KoolNews.gr, η Τράπεζα Πειραιώς, αποστέλλοντας πριν από μερικές μέρες το σχετικό ειδοποιητήριο. Τα κόμματα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και προβαίνουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους, με τις τράπεζες όμως να υφίστανται σημαντική πίεση από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, τον SSM, για να πράξουν τα δέοντα, ιδίως ως προς τα μεγάλα κόκκινα δάνεια που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Του Αλέξη Μαυραγάνη

Τα νούμερα των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προκαλούν ίλιγγο. 192 εκατομμύρια ευρώ η ΝΔ και λίγο πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ το ΠΑΣΟΚ είναι οι συνολικές οφειλές των κομμάτων προς την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συγκέντρωσε στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια που είχαν συνάψει τα κόμματα κυρίως με την ΑΤΕ, δάνεια που μετά την εκκαθάριση της άλλοτε κραταιάς Αγροτικής πέρασαν στο portfolio της Πειραιώς.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες οδηγήθηκαν σε αυτή την επιλογή της καταγγελίας, προκειμένου να είναι και τυπικά καλυμμένες απέναντι στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, όπως ο SSM, μιας και, ακόμα και μετά την καταγγελία, δεν υπάρχει κάτι για να εισπράξουν άμεσα. Τα κόμματα δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν, προκειμένου να καλύψουν μέρος των οφειλών τους, ενώ αμφότερα έχουν προεκχωρήσει μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα δάνειά τους. Πλην όμως, δεν είχαν υπολογίσει τη συρρίκνωση των ποσοστών τους και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ πρόβλημα είναι και η ακανόνιστη καταβολή των δόσεών της, λόγω της οικονομικής στενότητας του κράτους.

Το KoolNews.gr επικοινώνησε τόσο με αρμόδιο στέλεχος της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αμφότερα επιβεβαίωσαν πως οι σχετικές ειδοποιήσεις επιδόθηκαν στα κόμματα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Πλην όμως, και οι δύο πηγές επεσήμαιναν προς το KoolNews.gr πως η απόφαση δεν σημαίνει κάτι ουσιαστικά, μιας και τα δύο κόμματα βρίσκονται σε διαπιστωμένη αδυναμία εξόφλησης. Υπό αυτό το πρίσμα, θα κληθούν να προβούν σε ρύθμιση των δανείων τους. Μάλιστα, η αρμόδια γαλάζια πηγή επεσήμαινε πως το εν λόγω ζήτημα θα ενταχθεί υπό την ομπρέλα της γενικότερης οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως σχεδόν το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών διακανονισμών και των οφειλών προς πιστωτές. Πάντως, το έργο του δεν θα είναι εύκολο, καθώς, αν η ΝΔ φερ ειπείν προβεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι πόροι για να εξυπηρετείται, μιας, όπως προαναφέραμε, οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι προεκχωρημένες.

Από εδώ και πέρα, μιας και τα κόμματα έχουν λάβει γνώση της καταγγελίας, θα πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ακόμα και αν δεν έχουν την απόλυτη ευθύνη για το ότι η κομματική επιχορήγηση δεν κατατίθεται στην ώρα της. Άλλωστε, η ανάγκη ρύθμισης καθίσταται επιτακτική, καθώς αυτός είναι και ο μόνος τρόπος προστασίας των κομμάτων από δικαστικές ενέργειες των τραπεζών εναντίον τους, όπως συντηρητική κατάσχεση, δέσμευση λογαριασμών κ.α. Όπως και να έχει, όμως, οι εν λόγω φάκελοι περιέχουν εντυπωσιακά στοιχεία για το πώς αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο οι δανειακές υποχρεώσεις των κομμάτων κατά την περίοδο της ευμάρειας, κάτι που ενέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και της εξεταστικής επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και media που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και έχει δεσμευτεί να υπερψηφίσει η ΝΔ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus