Διυλιστήριο: Κατεχόμενα: Αποσύρουν στρατό, φέρνουν εποίκους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Κατεχόμενα: Αποσύρουν στρατό, φέρνουν εποίκους

Αφόρητες πιέσεις από την Άγκυρα προς το κατοχικό καθεστώς για μαζική χορήγηση υπηκοοτήτων.
Στην Τουρκία για αντιμετώπιση του PKK μεταφέρεται τάγμα καταδρομέων από τα κατεχόμενα. Καμία διασύνδεση με το Κυπριακό, διαμηνύει το Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων



Σταθερά προσηλωμένη στον διαχρονικό της στόχο για δημογραφική αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού παραμένει η Άγκυρα, η οποία πιέζει εκ νέου τις κατοχικές «αρχές» για χορήγηση περισσότερων υπηκοοτήτων σε Τούρκους εποίκους. Οι απαιτήσεις αυτές, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», θα μπορούσαν να βλάψουν την πληθυσμιακή αναλογία που ήδη συμφωνήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Τσενκ Μουτλουγιακαλί αναφέρει ότι η Τουρκία απαίτησε να χορηγηθεί μαζικά ιθαγένεια του ψευδοκράτους σε επιπλέον 26.000 Τούρκους εποίκους.

Λόγοι κατάρρευσης

«Αυτό το αίτημα έχει υποβληθεί κατ' επανάληψη σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου, τους Υπουργούς και τους μόνιμους υπηρεσιακούς Υφυπουργούς, και απορρίφθηκε», σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως η απάντηση που δόθηκε προς τις τουρκικές Αρχές ήταν ότι «αυτό θα συμβεί εντός του πλαισίου του νέου νόμου». «Τώρα, γι' ακόμη μια φορά, ζητείται όπως αυτός ο νόμος και τα κριτήρια να καταστούν 'νεκρό γράμμα'.

Ο λόγος για την έλλειψη ενδιαφέροντος για απόκτηση ‘λευκής ταυτότητας’ είναι, στην πραγματικότητα, το μήνυμα που αποστέλλεται από κάποιους, ότι 'θα πρέπει να περιμένετε, γιατί η τουρκική πολιτική στην Κύπρο δεν αποδεχόταν τη 'λευκή κάρτα' από την αρχή, αλλά αντιθέτως απαιτούσε την χορήγηση άμεσης ιθαγένειας», σημειώνει ο αρθρογράφος, ισχυριζόμενος πως αυτός υπήρξε ένας από τους λόγους της κατάρρευσης της ψευδοκυβέρνησης του συνασπισμού CTP-UBP.

Πολίτες της «Ενωμένης Κύπρου»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που κατέχουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περίπου 100.000. Υπάρχει επίσης, αναφέρει η «Ντουζέν», ο αριθμός των 114.000 «πολιτών» (εποίκων) της ΤΔΒΚ που έγινε αποδεκτός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ουσιαστικά προβλέπεται πως σε περίπτωση λύσης, όλοι οι πολίτες στον Βορρά θα μετατραπούν σε πολίτες της 'Ενωμένης Κύπρου'», δήλωσε ο Μουτλουγιακαλί, που μεταξύ άλλων σημειώνει καταληκτικά πως, εάν γίνει ακόμη ένα ανεύθυνο βήμα, αυτό θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη διαπραγματευτική διαδικασία και ειδικότερα στο καθεστώς των εποίκων εκ Τουρκίας που έχουν πάρει την «ΤΔΒΚ» υπηκοότητα, με τον ερχομό στο νησί από το 1974.

Φιρμάνια Ερντογάν-Νταβούτογλου

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες, η τ/κ εφημερίδα «Μιλιέτ» επικαλέστηκε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλούσε την «Πρόεδρο της Βουλής» Σιμπέλ Σιμπέλ να δώσει την τ/κ υπηκοότητα σε δέκα χιλιάδες Τούρκους. «Γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να γίνει κίνηση σε αυτό το θέμα», διερωτήθηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύρους στη χώρα μας. Εσείς γιατί δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε από τους πολίτες;». Παράπονα εξέφρασε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος, μιλώντας σε Τούρκους επιχειρηματίες, είπε «είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας».

Στέλνουν ενισχύσεις στην Τουρκία

Επιπλέον στρατιωτική ενίσχυση φαίνεται πως έχει προκαλέσει το ανοιχτό κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, αφού το Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την αποστολή ενός τάγματος καταδρομέων από τα κατεχόμενα στη νοτιανατολική Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αλλά μόλις δημιουργηθεί ανάλογο τάγμα στην Τουρκία θα επιστρέψει, όπως ισχυρίζεται, και πάλι στην Κύπρο.

«Ένα τάγμα πολύ καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών και υπαξιωματικών που βρίσκονται στην 'ΤΔΒΚ' στάλθηκε στην επαρχία Μπεϊτούσεμπαπ της πόλης Σιρνάκ. Αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα διαφύλαξης της στρατιωτικής βάσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπεύθυνου Τύπου του Γενικού Επιτελείου ταξίαρχου Ερτουγρούλγκαζι Οζκιουρκτσιού, προσθέτοντας πως το τάγμα καταδρομέων, το οποίο απετελείτο από ειδικούς και που μέχρι σήμερα είχε αυτά τα καθηκοντά διαφύλαξης της βάσης στην περιοχή, τώρα αναμένεται πλέον να αναλάβει τις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ.

«Δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό η αποστολή στρατιωτικής μονάδας από την 'ΤΔΒΚ' στην Τουρκία. Θα δημιουργηθεί Τάγμα Καταδρομέων της Στρατοχωροφυλακής, το οποίο θα αποτελείται από στρατιώτες και υπαξιωματικούς στην Μπεϊτούσεμπαπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους σύντομα, το τάγμα που ήρθε από την 'ΤΔΒΚ' θα επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά του στην 'ΤΔΒΚ'», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από άρθρο του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Σοζτζού Σαϊγκί Οζτούρκ, στο οποίο καλούσε τον αρχηγό των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων Χαλούσι Ακάρ να δώσει εξηγήσεις για την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα, σε μια περίοδο μάλιστα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αρχικά τις πληροφορίες για απόσυρση στρατού είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Αφρίκα».

Επίθεση κομμάτων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΗΚΟ ζήτησε χθες εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφορικά με τα όσα ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κατοχικός ηγέτης περί «συναντίληψης των δυο πλευρών» ότι «δεν επείγουν γεωτρήσεις». Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών χαρακτήρισε πρόκληση τη στήριξη ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, και την υιοθέτηση, όπως αναφέρει, εκ μέρους τους των τουρκικών επιχειρημάτων, ότι η εξαγγελία νέου γύρου αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ υποσκάπτει τις συνομιλίες.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus